Za účast v boji proti Ukrajině dostal podmínku. Chtěl jsem být zajímavý, uvedl Kafka

Události: Soud uložil za účast v konfliktu na Ukrajině podmínku (zdroj: ČT24)

Tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let uložil soud v Českých Budějovicích Pavlu Kafkovi za jeho účast v ozbrojeném konfliktu na Donbasu. Sedmadvacetiletý muž působil v řadách povstalců bojujících společně s ruskými ozbrojenci proti ukrajinské armádě mezi roky 2015 až 2016. Státní zástupce pro Kafku navrhoval za teroristický čin dvanáctileté vězení. Ukrajina považuje tyto protivníky za teroristy. Rozsudek není pravomocný.

Kafka před soudem nevypovídal, v přípravném řízení však tvrdil, že na východní Ukrajině chtěl pomáhat civilistům, lidem bez domova nebo pracovat v nemocnici. „Přišlo mi nefér, že tam lidé žádnou pomoc nedostávají,“ uvedl.

Soudkyně Soňa Biskupová Fišerová však poznamenala, že humanitární pomoc na východě Ukrajiny fungovala. „Například tam působila organizace Člověk v tísni,“ upozornila.

Podle žalobce však Kafkova motivace byla jiná. Patrně se chtěl zapojit na Ukrajině do konfliktu v tankové jednotce, kde absolvoval vojenský výcvik. Následně v armádě působil jako střelec nebo řidič.

Nadsazoval informace, kamarádovi psal, že velí stovce tanků

Podle Kafkova kamaráda obžalovaný tvrdil, že Západ „nás“ chce zlikvidovat. Navíc prý Kafku viděl v tričku, které oslavovalo ruského prezidenta Vladimira Putina. „Dříve jsem se o politiku zajímal, teď už ji neřeším,“ uvedl Kafka. 

Obžalovaný má základní vzdělání, pracuje jako člen ostrahy v nákupním centru. Podle svědků z jeho okolí býval od mládí agresivní a měl tendence nadsazovat některé informace. „Chtěl jsem být zajímavý,“ připustil Kafka. Například z Ukrajiny psal svému kamarádovi, že velí jednotce čítající 112 tanků, což nebyla pravda.

Česká republika povstalecké útvary řízené separatisty a Rusy neuznává. Stejně jako všechny státy světa včetně Ruska trvá na tom, že jimi ovládaná území jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

Česká justice už v souvislosti s rusko-ukrajinskou válkou řešila případ vojáka Erika Eštua. Za účast v bojích proti Ukrajině dostal dvouletou podmínku a soudy mu odňaly vojenskou hodnost.

Místo za terorismus ho však potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách. S tím nesouhlasí nejvyšší státní zástupce, který se dovolal. Dovolání podal i Eštu, a věcí se tak bude zabývat ještě Nejvyšší soud. Eštu argumentuje tím, že na Ukrajinu cestoval jako turista a že takzvaná Doněcká lidová republika není teroristickou organizací. Ukrajina ji za takovou označuje.