Údajný stomilionový podvod při stavbě solární elektrárny Ševětín se opět vrací k soudu

Údajným stomilionovým podvodem při stavbě fotovoltaické elektrárny Ševětín na Českobudějovicku se bude opět zabývat Městský soud v Praze. Ten původně vrátil případ policii k došetření. Pražský vrchní soud ale nyní vyhověl stížnosti státního zástupce a nařídil mu případ znovu posoudit. Informaci ČT zjistila z justiční databáze.

V případu je obžalováno pět lidí. Ty policie obvinila v polovině roku 2016, obžalobu podalo k soudu loni v listopadu Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se ve zkráceném rozhodnutí v justiční databázi. Vrchní soud nechce zatím rozhodnutí blíže komentovat, protože o rozhodnutí dosud nebyli informováni účastníci řízení.

Obžalobu na pět lidí kvůli údajnému podvodu u stavby fotovoltaické elektrárny Ševětín podala loni v listopadu Petra Ullrichová z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Městský soud nicméně v únoru vrátil případ policii k došetření s tím, aby státní zastupitelství lépe vysvětlilo, jak dospělo k výši způsobené škody. Ta měla dosahovat okolo 100 milionů korun.

Elektrárna Ševětín je třetí největší solární elektrárnou v zemi. V roce 2010 si ji nechala postavit za 2,5 miliardy korun státem kontrolovaná společnost ČEZ takzvaně na klíč, a to za dohodnutou sumu 2,5 miliardy korun. Součástí kontraktu byla i dohoda, že zhotovitelé stavby budou olomoucká společnost IES Recycling a pražské Mapro.

Podle obvinění policie si ale dodavatelé stavby nechali od ČEZu proplatit nad rámec dohodnutého kontraktu ještě takzvané vícepráce, celkem i s DPH za 100 milionů korun. Jenže vícepráce podle policistů neexistovaly, případně šlo v některých případech jen o náhradu za neuhrazené pokuty za zpoždění stavby, a nemělo se tedy za ně nic platit.

Podle dřívějších informací Českého rozhlasu policie obvinila tři lidi z dodavatelských firem, konkrétně Milana Bednáře a Radka Machačku z Mapra a Renatu Přikrylovou z IES Recycling. Zbývajícími stíhanými jsou tehdejší manažeři ČEZu.

Advokát dvou obviněných jednatelů Mapra Oldřich Chudoba považoval za absurdní už policejní návrh na obžalobu z loňského února. „Bylo totiž prokázáno, že fiktivní práce nebyly fiktivní, byly skutečně vykonány,“ řekl tehdy Radiožurnálu. Podezření na fiktivní práce bylo vyvráceno také podle Přikrylové. Obvinění manažeři ČEZu ani elektrárenská společnost nechtěli případ v minulosti komentovat.