Navrhneme snížení DPH na potraviny, je to lepší řešení než povinné kvóty pro obchody, míní Prouza

OVM: Prouza a Jandejsek o potravinové soběstačnosti (zdroj: ČT24)

Česko by se mělo především snažit, aby se tuzemští zemědělci mohli soustředit na to, co dobře umí, uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Jedním z velkých problémů je podle něj špatně nastavený dotační systém. Ekonom také řekl, že Svaz navrhne snížení DPH na potraviny. Jedná se o reakci na novelu zákona o povinných kvótách na potraviny na pultech obchodních řetězců. Tu naopak podporuje odstupující ředitel Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Je žádoucí, aby Česko bylo v tomto ohledu soběstačnější, domnívá se. Oba byli hosty Otázek Václava Moravce (OVM).

V Poslanecké sněmovně leží návrh, který má nařídit, aby se v obchodech povinně prodávaly české potraviny. Za sedm let by podle něj měl jejich podíl tvořit 85 procent veškeré nabídky. Potravinářská novela už byla těsně před schválením, poslanci ji ale vrátili zpět do druhého čtení, a to právě kvůli pozměňovacímu návrhu. Sněmovna se k novele vrátí v první polovině července, hlasovat by o ní mohla v září.

Novelu podporuje například Agrární komora. Podle ní by mělo jít pouze zhruba o 150 položek na trhu, ve kterých by se povinné kvóty požadovaly. Její odstupující prezident Zdeněk Jandejsek v OVM uvedl, že je žádoucí, aby Česko bylo soběstačnější v produkci potravin, které místní zemědělci podle něj dokážou vyrobit za stejných či nižších nákladů jako ti zahraniční.

Nastavení dotačního systému jako problém

Proti návrhu se naopak vymezuje Svaz obchodu a cestovního ruchu. Je podle něj v rozporu s evropským právem a vedl by ke zdražování a snižování kvality zboží. Svaz proto představil poslancům alternativní návrhy, jež jsou podle něj lepší než zákon. Tyto návrhy podle Prouzy cílí především na konkurenceschopnost. Česko by se tak mělo soustředit například na to, co čeští zemědělci dobře umí.

„Tady je spousta skvělých zemědělců, kteří dokážou vyprodukovat skvělé konkurenční věci, které jsou lepší než řada věcí v zahraničí, ale mají malý prostor,“ uvedl Prouza v OVM. Dodal, že jedním z velkých problémů je špatně nastavený dotační systém v Česku.

„Pořád je pro řadu lidí zajímavější pěstovat technické plodiny… než dělat něco, co je pracnější a rizikovější. To si myslím, že je jedna z těch klíčových věcí, které by měl stát řešit,“ dodal Prouza.

Právě českou dotační politikou se částečně zabývalo také páteční usnesení Evropského parlamentu. Podle něj jsou podporováni velcí oligarchové. Poukázalo také na politicky nevyvážené složení dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu.

„U nás všem, kdo mají větší kapacity a jsou v horších podmínkách, tak jsou jim kráceny podpory,“ reagoval na usnesení Jandejsek s tím, že tak to v Česku nefunguje. „Všichni ti malí dostávají to, o co si požádali, a ti velcí dostali třeba jen dvacet, třicet, čtyřicet procent,“ řekl. 

Prouza: Svaz navrhne snížení DPH na potraviny

Prouza v OVM také oznámil, že Svaz obchodu a cestovního ruchu navrhne po vzoru Německa snížení DPH na potraviny. Její hodnota by se tak z 15 procent mohla snížit na deset. Jedná se podle něj o lepší řešení než zmiňované povinné minimální množství českých potravin na pultech obchodů.

„Navrhneme to, když se bude projednávat rozpočet na příští rok,“ řekl Prouza s tím, že by byl rád, aby se DPH na potraviny snížila k 1. lednu 2021. „Dnes jsme totiž pro mě až v perverzní situaci, kdy DPH na pivo je nižší než na chleba,“ dodal. Podle Prouzy je DPH na potraviny v Česku čtvrtá nebo pátá nejvyšší v Evropě.

Tento návrh by měl mít podporu Agrární komory, reagoval Jandejsek. „Určitě by bylo dobře to snížit. Pokud se snížení DPH promítne do snížení cen, tak se hlásím,“ poznamenal.