Z bývalého skladu soli je restaurace a galerie, citlivá rekonstrukce teď získala ocenění

Události: Českobudějovická Solnice se dočkala vydařené rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Českobudějovická Solnice sice už neslouží svému původnímu účelu, díky novým majitelům se však proměnila v úhlednou restauraci a galerii. Sdružení sídel Čech, Moravy a Slezska jim nyní za citlivou a pečlivou rekonstrukci původně gotické stavby udělilo ocenění.

Budova Solnice na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích stojí již od 16. století. Rekonstrukce této historické budovy trvala několik let a prošla mnoha obtížnými fázemi, výsledek ale stál za velké úsilí.

Majitelé během přestavby dbali na to, aby se neměnily trámy a zdivo. Vše původní, co se nutně nemuselo nahradit, zůstalo. Architekti, projektanti a řemeslníci tak zachovali ráz památky z roku 1531 a ze stavby je přímo cítit její dlouhá historie.

Budova dříve fungovala jako sýpka, potom se proměnila v solnici pro blízký pivovar. Sedmnáct let zde bylo provozované motocyklové muzeum. Ještě před zahájením rekonstrukce našli archeologové dva metry pod podlahou část hřbitova. 

Momentálně slouží prostory budovy jako restaurace a výstavní síň. Zvláštností je, že je propojena unikátní sítí potrubní dopravy s pivovodem pod Piaristickým náměstím. Zákazníkům se tak dostává piva z nedalekého pivovaru unikátním způsobem, část potrubí hosté restaurace dokonce mohou vidět.

„Je to obrovská euforie a radost. Z té šedi každodenní práce najednou vzešlo něco, co nikdo z nás nečekal,“ raduje se spolumajitel Václav Študlar. Ten dává veškerou zásluhu pracovnímu týmu.

Solnice byla již několikrát oceněna – získala cenu města a tituly stavba i památka roku. Brzy může získat ještě další ocenění, a to za historický interiér.