Počet ošetřených pacientů klesl o třetinu, zanedbání prevence přitom může být nebezpečné, varují lékaři

Události: Koronavirus a preventivní vyšetření (zdroj: ČT24)

Lékaři vyzývají, aby lidé kvůli obavě z nákazy covidem-19 nezanedbávali pravidelné prohlídky. Přestože se řada nemocnic i ordinací už vrátila do plného provozu, počet ošetřených pacientů v nich je nižší než loni ve stejném období. Třeba u praktiků klesl podle údajů VZP počet kontrol zhruba o třetinu a podobná je situace i u gynekologů nebo kardiologů.

Řada pacientů v posledních měsících nechodí kvůli obavě z nákazy covidem-19 na prohlídky. Třeba v mělnické nemocnici teď lékaři ošetří zhruba o čtvrtinu pacientů méně, než před začátkem epidemie. Zařízení je přitom už v plném provozu.

„Dneska tady sedí jedna pacientka schovaná za rohem. Normálně tady bývá tak dvacet třicet lidí po celou pracovní dobu. Čili doba pokoronavirová nám zatím nepřináší dostatek pacientů,“ popisuje lékařský ředitel nemocnice v Mělníku Radek Havlas.

Zanedbání prevence může vést k rozvoji onemocnění

„Ze všech pacientů, kteří odložili kontrolu, zhruba u pěti došlo ke zhoršení chronického stavu,“ uvádí kardiolog Jan Kačer. Lékaři proto lidi vyzývají, aby prevenci kvůli strachu z infekce nezanedbávali. Zdravotníci pacienty objednávají na konkrétní čas, aby omezili jejich počet v čekárně.

Kromě kardiologie klesl v posledních měsících také počet pacientek na gynekologii. Podle údajů VZP v porovnání s loňským rokem o čtvrtinu. Kontroly odkládají hlavně ženy nad 70 let. Podle gynekoložky Anzirat Amrillaevy tím riskují například, že jim nebude včas odhaleno nádorové onemocnění, a to se bude šířit dál v tkáních pánve.

Podobná je situace i u praktiků. U těch počet návštěv během prvních čtyř měsíců roku klesl v porovnání s loňskem o třicet procent, u dětských lékařů pak zhruba o deset.