Soud zprostil soudkyni Treglerovou viny ze zneužití pravomoci

Pražský vrchní soud pravomocně zprostil viny jabloneckou soudkyni Lucii Treglerovou, která původně dostala roční podmíněný trest za to, že varovala dceru před policejní akcí zaměřenou na její známé. Vyhověl tak odvolání Treglerové. Pokud by trest za zneužití pravomoci potvrdil, žena by přišla o talár. Podle soudu se skutek popsaný v obžalobě sice stal, není ale trestným činem.

„Obžalovaná měla starost o dceru a v některých momentech reagovala způsobem, který lze označit za ne zcela profesionální. Provedené důkazy ale neprokázaly cokoliv, co by naplňovalo skutkovou podstatu trestného činu,“ uvedl předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák. Zrušený rozsudek stál podle něj na spekulativních úvahách.

Treglerová je civilní soudkyně, vzhledem k malé velikosti jabloneckého okresního soudu ale musela zpracovávat i některé věci v trestněprávní agendě, například povolování odposlechů. V únoru 2016 takto posvětila odposlouchávání mužů, kteří byli podezřelí z drogové trestné činnosti.

O den později zaslala dceři textovou zprávu s výčitkou, že se s těmito muži stýká a že je otázkou času, kdy skončí v kriminále. Podle obžaloby si soudkyně musela být vědoma možnosti zmaření či ztížení účelu trestního řízení. Dcera pak jednomu z podezřelých napsala, že jeho syn je podle její matky „vyhlášenej protiteroristickou centrálou“ a ať si oba dávají pozor.

Treglerová uváděla, že po povolení odposlechů dostala z internetu anonymní zprávu o kontaktech své dcery s podezřelými z odposlouchávaného případu, tu přepsala a ve vzteku dceři přeposlala. Později spolu i mluvily a pohádaly se. Odmítla, že by dceru, kterou pak policie začala na jaře 2016 stíhat, jakkoliv varovala, že ji prověřují. Podle vlastních slov o tom totiž vůbec nevěděla.

„Nic jsem nemařila. Stojím tady jenom proto, že jsem měla dosahovou službu a někdo mi poslal zprávu. Za to já ale nemůžu. Za to, že moje prolhaná dcera si něco vymyslí, za to přece nemůžu být trestně stíhána. Zdvořile žádám senát, aby mě zprostil obžaloby,“ řekla v úterý Treglerová soudcům.

Dceři prý jenom vynadala

Podotkla, že může jen spekulovat, proč jí zprávu někdo poslal anonymně ze speciálního webového rozhraní, aby nebyla nalezena. „Za celou svoji kariéru jsem nařizovala odposlechy na velké drogové kauzy. Nikdy se nedostalo ven vůbec nic,“ zdůraznila.

„Já jsem dceři v podstatě jenom doma vynadala. Bylo jí v té době 29 let, skutečně jsem neměla tušení, s kým se stýká. Byla v té době po závažné operaci mozku a slíbila, že už nic nebere. Proto mě ta zpráva, která mi přišla, tak rozčílila,“ vysvětlila Treglerová, jež je od roku 2018 dočasně zproštěna funkce. Za zneužití pravomoci jí hrozilo až pět let vězení.

Státní zástupkyně trvala na tom, aby soudkyně dostala roční podmíněný trest. Upozorňovala mimo jiné na to, že ve spisu přiloženém k návrhu na povolení odposlechů figurovalo křestní jméno dcery Treglerové. Obhájkyně ale podotkla, že její klientka spis podrobně nestudovala a povolení odposlechů „nakopírovala“ podle dřívějších obdobných dokumentů.