Dotace pro samosprávy mohou stranit „povolnějším vládní moci“, varují opoziční poslankyně

Události, Komentáře: Dotace pro samosprávy (zdroj: ČT24)

Dotace, kterými chce vláda kompenzovat výpadek rozpočtů obcí a krajů způsobený systémem podpory pro podnikatele zasažené koronavirovou krizí, nejsou podle TOP 09 a Pirátů spravedlivým řešením. Peníze by podle obou opozičních stran měly k samosprávám putovat přímější cestou. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová i místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová v pořadu Události, komentáře upozornily, že rozdělování peněz obcím nemusí být transparentní. To šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) jednoznačně odmítla.

„Dotace na projekty se vždy odvíjí od toho, zda jsou ty projekty připravené a zda jsou již v nějaké fázi realizace,“ říká Maláčová. Podle ní právě to bude hlavním kritériem při rozdělování. TOP 09 i Piráti se ale obávají, že to nemusí být jediným důležitým měřítkem. „Je riziko, že na dotace dosáhnou ti, kteří jsou povolnější vládní moci,“ namítá Pekarová Adamová. „S dotacemi se to dá vždycky tak nějak skoulet, aby došlo na ty, kteří jsou třeba trošku poslušnější,“ doplňuje ji Richterová.

Pekarová Adamová pak nesouhlasí s kompenzací formou dotací i kvůli tomu, že mohou být náročné i z hlediska administrativy. „Není to jednoduché a je to drahé, obzvlášt pro malé obce, které mají málo úředníků,“ vysvětlila. Piráti a TOP 09 by i proto upřednostňovali, kdyby vláda kompenzovala obcím a krajům jejich náklady na příspěvky pro firmy a živnostníky napřímo, nikoliv skrz dotace. „Už dříve jsme navrhovali, aby šla jasná kompenzace 1100 korun obcím a 600 korun krajům (na obyvatele – pozn. red.). To bylo bohužel zamítnuto,“ připomíná Richterová.

Piráti nyní připravují úpravu vládního návrhu, podle kterého by měly za určitých podmínek být na tři měsíce odpuštěny malým firmám sociální odvody. „Ostrá hranice 50 zaměstnanců je nespravedlivá, stačí dát pravidlo jiným způsobem, odpusťme 50 zaměstnancům i v o něco větší firmě, ať platí odvody až od 51. zaměstnance,“ uvádí jejich místopředsedkyně. Pekarová Adamová zase kritizuje to, že vládní návrh odpouští odvody plošně, a nikoliv jen firmám, které byly postižené koronavirovou krizí.

Rozšíření programu Antivirus C, který směřuje na odpouštění odvodů, se podle Pekarové Adamové chystá navrhtout i TOP 09. Strana chce, aby si mohly mezi programem Antivirus B a Antivirus C vybrat i větší firmy. „Jasně z toho vypadávají středně velké firmy a firmy, které mají problémy, jsou postižené krizí, ale jejich provozy neumožňují nechat lidi doma,“ popisuje předsedkyně potíže například skláren nebo keramiček. „Chceme aby se zlepšil Antivirus C, pomůžeme těm, na které ani jeden z těch programů, tak jak jsou teď navrzěny, nemyslí a vyplní to hluché místo,“ říká Pekarová Adamová o chystaném návrhu své strany.

Podle Maláčové by ale měla volba mezi oběma programy zůstat pouze pro malé firmy. „Chceme pomáhat zejména slabým, tak právě proto ty malé necháváme vybrat,“ vysvětlila.