Na uzavřené ranveji v Ruzyni přistál rakouský letoun, nereagoval na výzvy

Události: Letadlo v Praze přistálo na uzavřené ranveji (zdroj: ČT24)

Dramatickou situaci museli v úterý večer řešit dispečeři na pražském letišti. Bez povolení tam přistál malý sportovní letoun s rakouskou registrací. Pilot nekomunikoval s věží a přistál na ranveji, která je kvůli rekonstrukci uzavřena. Vše se nakonec obešlo bez komplikací. Událost vyšetřuje Ústav pro zjišťování příčin leteckých nehod a policie.

V úterý po půl deváté večer nad pražskou Ruzyní kroužil sportovní letoun. Obsluha radaru se s jeho pilotem snažila navázat spojení: „OE-DSF, tady letiště Praha. Jestli mě slyšíte, zapněte si odpovídač.“

Kontakt se operátoři snažili navázat i o zhruba čtvrt hodiny později: „OE-DSF, pokud potřebujete pomoc, ranvej 30 na letišti Praha-Ruzyně je vám k dispozici, vzdálenost dvě míle. Ranvej 06 je zavřená.“

Jak potvrzuje mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma, pilot letounu na výzvy nereagoval. „Jako jedno z řešení bylo také použito světlometů červené barvy, které měly pilotovi indikovat zákaz na této ranveji. Nicméně pilot manévr provedl,“ dodává.

Pilot letěl ze Stuttgartu, potíže začal mít nad Českem

Letadlo tedy přistálo na uzavřené hlavní dráze, přičemž dispečeři kvůli němu museli omezit další letadla. Ranvej s číslem šest je nejdelší a také nejčastěji využívaná ranvej letiště Václava Havla. Nyní je ale mimo provoz, protože na ní stále probíhá údržba.

V letounu, který na ni v úterý večer i přes varování dosedl, seděl devětasedmdesátiletý muž. Svůj let odstartoval ze Stuttgartu, poté kroužil nedaleko Norimberku, než zamířil směrem k Praze. Vyšetřovatelům muž vysvětloval, že nad Českem začal mít jeho stroj potíže.

„V rámci letu došlo k poruše elektroinstalace, tím pádem došlo k výpadku navigačních přístrojů a podle dostupných informací tak zřejmě došlo i k nějaké stresové situaci v rámci toho letu po výpadku přístrojů,“ interpretuje mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

Pilot zatím zůstává v Praze a čeká na opravu letadla. Zda a případně jaká pravidla porušil, se vyšetřuje. Do zkoumání se zapojí české i německé úřady.