Mráz, sníh, popadané stromy a desetitisíce lidí bez proudu. Ledoví muži přišli velmi okázale

Teplé víkendové počasí vystřídalo výrazné ochlazení (zdroj: ČT24)

Vítr v Česku sice již zeslábl a skončila výstraha, kterou kvůli němu vydali meteorologové, hasičům – a také energetikům – však zejména ve východní části republiky přidělával práci ještě velkou část noci. To se ale v některých oblastech již museli potýkat se sněhem. V Česku se totiž prudce ochladilo – až o 20 stupňů.

Až do brzkého rána museli vyjíždět hasiči k popadaným stromům či poškozeným střechám ve Zlínském kraji. Nad ránem byla potřeba jejich pomoc v Dolní Bečvě, kde větru neodolal strom. V Chropyni jednotky zaměstnala poškozená střecha základní školy, v Kunovicích zase střecha objektu určeného k demolici, u které hrozil pád na železniční trať. „Ke zranění osob u žádné z událostí nedošlo,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

V noci přibývalo škod způsobených silným větrem hlavně na Moravě. V Čechách živel řádil již v pondělí večer. Královéhradečtí krajští hasiči zaznamenali po 18. hodině 130 výjezdů, v noci však již žádný. „Situace se kolem 23:00 uklidnila a přes noc jsme neměli hlášenou žádnou novou událost. Dá se očekávat, že nové případy nám budou hlásit lidé až dnes (v úterý),“ řekla jejich mluvčí Martina Götzová.

Stržená střecha v Trutnově
Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje

Podobné to bylo v sousedním Libereckém kraji – večer zasahovali hasiči 110krát, po půlnoci se situace uklidnila. Hasiči ale v pondělí nedokončili zásah u domu v Jítravě, na který spadl strom. Nakonec jej museli ponechat na místě s tím, že druhý den se o něj postarají specialisté.

V celé republice potom měli od pondělního odpoledne do úterních 10 hodin hasiči 660 výjezdů. Vedle odstraňování popadaných stromů či střech museli čerpat vodu ze zatopených míst.

Kromě hasičů přidělal vítr práci i energetikům. Elektrické vedení neodolalo na mnoha místech náporům větru nebo padlých stromů. Nejhorší situaci zaznamenal ČEZ, který spravuje distribuční soustavu v severní části republiky, kolem desáté hodiny v pondělí večer – bez proudu bylo 46 tisíc odběratelů, nejvíce z nich v Libereckém a Královéhradeckém kraji. Do rána se podařilo většinu poruch opravit, ale ráno dostali energetici hlášení o dalších. I v deset dopoledne tak ještě zůstávalo 13 tisíc odběratelů potmě. I odpoledne ještě poruchy přetrvávaly, do večera je ale chtějí energetici již všechny opravit.

„V dalších dnech nám mohou být ještě hlášeny poruchy na nízkém napětí, kdy se lidé budou vydávat na kontrolu chat, chalup a dalších rekreačních objektů,“ poznamenala mluvčí ČEZu Šárka Lapáčková Beránková.

Pankrác, Servác, Bonifác a mráz

Silný vítr oddělil uplynulé teplé období, kdy odpolední maxima šplhala i nad 20 stupňů Celsia, od nadcházejících chladnějších dnů – ochlazení přišlo přesně ve svátek svatého Pankráce. Teploty přes noc spadly až o dvacet stupňů. Nejníže klesly na horách – na Luční boudě v Krkonoších a stejně tak i na Sněžce bylo ráno minus 7 stupňů Celsia.

Velmi chladno bylo v Karlovarském kraji. Pod nulou bylo třeba hledat ukazatele teploměrů i v krajském městě, na horách bylo kolem minus pěti stupňů. Ve vyšších polohách také nasněžilo.

Události: Mráz, sníh a popadané stromy v Česku (zdroj: ČT24)

Asi centimetr nového sněhu se udržel na Klínovci, na Šumavě hlásí meteorologové až pět centimetrů. „Není to nic mimořádného, když v květnu na Šumavě napadne sníh. Navíc je to opravdu slabá vrstva, která přes den roztaje,“ uvedl však František Vavruška z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V Beskydech nasněžilo sedm centimetrů a nejvíce sněhu přibylo do rána v Krkonoších, kde je nová vrstva až patnácticentimetrová, a na Sněžce podle polské horské služby přibylo 25 centimetrů sněhu.

Po prudké změně počasí by se měla teplotní maxima v úterý stabilizovat kolem deseti stupňů nad nulou, na horách ale budou jen plus dva stupně. V dalších dnech se bude pozvolna oteplovat, nad dvacet stupňů se ale teploty během týdne nejspíše nevrátí. V úterý se mohou vyskytnout ojediněle přeháňky, nad 700 metry mohou být sněhové. Ve středu očekávají meteorologové postupně na většině území déšť, s tím, jak se bude oteplovat, ale ubude míst se sněžením. Na novou nadílku se mohou ve středu těšit už jen v místech nad 1100 metry.