Hasiči dostali požár továrny v Polici pod kontrolu. Zásah trval 35 hodin

Hasiči uhasili po 35 hodinách požár v Polici nad Metují (zdroj: ČT24)

Požár tovární haly v Polici nad Metují na Náchodsku se podařilo po 35 hodinách uhasit. Požářiště si nyní převezme majitel haly, strojírenská společnost Hauk. Škody se odhadují na sto milionů korun. Hasiči, policie a další specialisté příčinu ohně vyšetřují.

„Ve 13:30 ohlásil velitel zásahu likvidaci požáru. Vyšetřovatelé na místě zůstávají,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Hlášení o požáru hasiči dostali ve středu kolem 02:30. Když přijeli na místo, hala o rozloze 5000 metrů čtverečních už naplno hořela. Pod kontrolu se jim oheň podařilo dostat po devíti hodinách, před shořením uchránili i většinu továrního areálu.

Ve čtvrtek dopoledne byly na místě požáru dvě jednotky hasičů, kteří rozebírali zborcené konstrukce haly a dohašovali zbylá ohniska. Přes noc byla na místě dobrovolná jednotka hasičů z Police nad Metují.

Příčinu ohně na místě zjišťovali vyšetřovatelé hasičů a policistů z Královéhradeckého kraje, vyšetřovací skupina z Technického ústavu požární ochrany a generálního ředitelství HZS ČR. „Jejich hlavním úkolem je nyní důkladné zdokumentování požářiště, zajištění stop a odebrání vzorků pro další analýzy,“ řekla mluvčí.

U čtvrtého největšího požáru kraje zasahovala stovka hasičů

Shořelá tovární hala bývalé přádelny bavlny sloužila jako sklad materiálu strojírenské firmy Hauk. Na likvidaci ohně hasiči nasadili postupně 16 jednotek s téměř stovkou mužů a 35 kusy techniky.

Firma Hauk je dodavatelem dílů karoserií pro automobilku Škoda Auto. Výrobní provozy firmy jsou na jiném místě v Polici nad Metují a požár je nezasáhl, takže její dodávky odběratelům pokračují.

Požár se způsobenou škodou zařadil mezi čtyři největší požáry v novodobé historii Královéhradeckého kraje. V roce 2007 způsobil požár haly textilní továrny Lohmann & Rauscher v Nové Pace na Jičínsku škodu za 210 milionů korun. V roce 2012 oheň zničil část továrny textilky Mileta v Hořicích se škodou 200 milionů korun. Požár přádelny firmy Clasic Cotton v Jaroměři na Náchodsku způsobil v roce 2010 škodu 125 milionů korun.