D1 na Benešovsku je znovu průjezdná, od rána ji blokovala nehoda kamionu s kyselinou

Řidiči už projedou D1 na Benešovsku bez omezení. Dálnice tam byla na 66. kilometru ve směru na Brno zhruba osm hodin uzavřená kvůli nehodě kamionu, který převážel kyselinu fosforečnou. Podle policie se při havárii nikdo nezranil.

Nehoda se stala před devátou hodinou ráno. Kamion s kyselinou se převrátil na bok a látka z něj začala vytékat. Odpoledne dorazila náhradní cisterna, do které hasiči kyselinu přečerpali. Provoz na dálnici byl obnoven kolem páté hodiny odpoledne.

Hasiči u nehody zasahovali v plné protichemické ochraně, mají skafandry i dýchací přístroje. „Vytvořili několik hrází, aby se kyselina nešířila do okolní půdy,“ řekl mluvčí Svoboda.

Podle dostupných informací se kyselina fosforečná používá při zpracování ropy a při úpravě kovů. Využívá se také při výrobě nealkoholických nápojů, mimo jiné nápoje Coca-Cola.

Podle portálu krizového řízení jihomoravských hasičů je nehořlavá, ale v teple se může rozkládat a vytvářet leptavé a toxické plyny. Toxická je požitím, při styku s kůží, při zasažení očí, ale i vdechováním.