Česká televize nabízí první pomoc pro tělo a duši a přiblíží nemocnice v první linii

ČT nově vysílá pořady Linka 1212 a Nemocnice v první linii (zdroj: ČT24)

Česká televize připravila dva nové pořady reagující na aktuální situaci. Magazín Linka 1212 nabídne divákům podporu a rady odborníků. Dokumentární cyklus Nemocnice v první linii představí současnou každodenní realitu českého zdravotnictví. Oba projekty se v programu ČT1 poprvé objeví ve středu 15. dubna večer. On-line také funguje Poradna v karanténě, kterou na webu svého pořadu zřídil psychiatr Radkin Honzák.

Pořad Linka 1212 je pojmenovaný podle speciální informační linky zaměřené na dotazy ohledně nemoci COVID-19. I televizní „linka“ přinese pomoc a rady těm, kteří mají v období pandemie obavy o své tělesné, ale třeba i duševní zdraví.

Cílem pořadu je dát informace a povzbudit. Víme, že receptem na odbourání strachu je poznání, jistota, že člověk není sám. Chceme dát odpovědi na otázky, které si v nové situaci lidé často kladou, a dodat jim odvahu.
Vladimír Kořen

Moderátoři Monika Valentová a Vladimír Kořen budou spolu s lékaři, psychology a dalšími odborníky zodpovídat dotazy diváků i dotazy, s nimiž se lidé obracejí právě na linku 1212. V pořadu zazní i praktické informace, například jak v boji proti koronaviru pomáhají informační technologie, tipy na plnohodnotný život v karanténě či propojení s dobrovolnickými projekty.

Psychoporadna Dr. Honzáka

  • Písemný dotaz lze položit kdykoliv přes webový formulář.  Zodpoví je odborník dle příslušné specializace, otázky a odpovědi jsou také zveřejněny (anonymně) na webu poradny.
  • Ordinační hodiny, během nichž je k dispozici na telefonu (703 167 714), má doktor Honzák v úterý a ve čtvrtek od 15:00 do 17:00.
  • Psychologická pohotovost, v níž jsou zájemcům k dispozici spolupracovníci poradny, funguje pondělí až pátek, od 7:30 do 10:00 na telefonních kontaktech: 703 401 254, 703 167 599, 731 433 431.

Psychickou oporu může poskytnout také psychiatr Radkin Honzák, jenž měl na České televizi pravidelný pořad Kabinet Dr. Honzáka. V současné době se nevysílá, zřízena ale je on-line psychoporadna pro všechny, kteří se trápí, trpí úzkostmi, mají strach, nevědí si rady nebo se potřebují svěřit.

Neberme své omezené možnosti jako kriminál, ale vezměte to jako nástup do nové školy, kde jsou noví kantoři, nová pravidla a nová látka. A nám jest tou školou projít, obohatit se o nové poznatky a zkušenosti a na závěr dostat vysvědčení zralosti.
Radkin Honzák

Na webové stránce pořadu Kabinet Dr. Honzáka mohou zájemci vkládat své dotazy, popřípadě v ordinačních hodinách psychiatrovi přímo zavolat. Zřízena je nově i psychologická pohotovost, na které je přítomna šestice spolupracovníků z řad psychologů i duchovních. 

Příběhy z Nemocnic v první linii

Zatěžkávací zkoušce vystavila pandemie koronaviru české zdravotnictví a lidi, kteří v něm pracují. Cyklus Nemocnice v první linii bezprostředně zachycuje aktuální situaci ve zdravotnictví a také vypráví příběhy konkrétních lidí.  

„Jednoduše řečeno, na měsíc se úzce propojíme s jejich životem. Diváci se skrze obrazovky dostanou do pomyslné první linie. Uvidí a pocítí, co se skutečně děje za zdmi nemocnic, a nahlédnou přímo pod ruce těm, kteří jsou vystaveni riziku nejvyššímu. Každodenní vypjaté situace na pracovišti ovlivňují i rodinné zázemí a soukromé životy zdravotníků,“ uvádí kreativní producentka Rebeka Bartůňková.

Štáb České televize úvodní díl seriálu připravuje ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, je ale možné, že natáčení se podle situace přesune i do dalších nemocnic.

Diváci mohou také na stránkách pořadu zanechat lékařům, sestrám a dalšímu zdravotnímu personálu vzkaz s poděkováním a podporou.