Průzkum pro ČT: Ztráty práce se obává více než třetina lidí

Ztráty práce v souvislosti s krizí způsobenou epidemií koronaviru se obává více než třetina ekonomicky aktivních lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Třicet osm procent dotázaných také uvedlo, že by se mohlo dostat do potíží při placení životních nákladů. Častěji než zaměstnanci mají obavy podnikatelé.

Mezi lidmi panuje poměrně pozitivní hodnocení toho, jak si během epidemie koronaviru vede česká vláda. Výborně ji hodnotí deset procent lidí, velmi dobře dalších 35 procent. Nejčastějším názorem je, že kabinet udělal „něco dobře a něco špatně“. Kritická vůči práci vlády byla desetina oslovených.

Průzkum agentury Kantar CZ pro ČT
Zdroj: ČT24

Mimořádná opatření zavedená v souvislosti s epidemií se podle tří čtvrtin oslovených dají zvládnout. Naopak pro 18 procent respondentů představují opatření velké komplikace. Pouze devět procent dotázaných uvedlo, že se jich opatření dotýkají málo.

Průzkum Kantar CZ pro ČT
Zdroj: ČT24

Nejčastějším zdrojem informací je Česká televize

Podle průzkumu je pro lidi nejčastějším zdrojem informací o vývoji současné situace Česká televize. Polovina oslovených se na ni dívá denně, výrazná většina skoro každý den. Po ČT následují zpravodajské servery. Lidé kvůli informacím navštěvují také weby vlády, krajů a dalších úřadů.

Výzkumníci se ptali, zda veřejnost považuje roli ČT a jejího zpravodajství v době mimořádných událostí za nepostradatelnou. Osmdesát procent oslovených souhlasilo. Ocenili také spuštění kanálu ČT3 nebo vzdělávacího pásma UčíTelka.

Agentura Kantar CZ provedla průzkum na reprezentativním vzorku obyvatel ČR starších 18 let. Dotazování proběhlo mezi 31. 3. a 1. 4. na vzorku 592 a 1004 respondentů prostřednictvím technologie CASI.