Další lidé v Česku se uzdravili. Dvěma letadly dorazily miliony roušek a respirátorů

V sobotu večer bylo v Česku 995 potvrzených případů nákazy koronavirem. Počet uzdravených narostl na šest, a to o jednu ženu z ústecké a jednu z pražské nemocnice. Od víkendu pak začala platit přísnější pravidla pro takzvané pendlery. Přes hranice smějí pouze s vyplněným formulářem od zaměstnavatelů doplněným navíc každodenním razítkem. V sobotu kolem půlnoci dorazila do Česka dvě letadla se zdravotnickým materiálem.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Tuzemští hygienici evidují v sobotu zatím 106 nových případů koronaviru, celkem je tak nákaza v Česku potvrzená u 995 lidí. Testů už bylo provedeno přes třináct tisíc. Dosud největší denní nárůst zaznamenalo Česko ve čtvrtek, kdy přibylo 205 případů nákazy.

Nejvíce infikovaných je v Praze a Středočeském kraji, mezi nakaženými je více mužů než žen. „Za včerejší den (pátek) jsme vyšetřili 2085 osob. Zapojujeme další laboratoře a zvládáme testovat čím dál víc lidí,“ napsal na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zatím se vyléčilo šest osob, poslední dva lidé přibyli v sobotu. Jeden ležel v nemocnici v Ústí nad Labem a šlo o pacienta z první vlny nemocných z Děčínska. V druhém případě šlo o studentku z Ekvádoru, která byla hospitalizovaná v Nemocnici na Bulovce v Praze. Kvůli nákaze dosud v Česku nikdo nezemřel.

Celkem sedm osob má ale velmi těžký průběh. Například v nemocnici u svaté Anny v Brně teď leží tři pacienti ve velmi vážném stavu napojení na plicní ventilaci. Dva z nich převezli v posledních hodinách z prostějovské nemocnice, kde se léčili. Jedním z nich je zubař z Uničova na Olomoucku, který 13. března ještě ordinoval, později měl dechové potíže a záchranná služba ho v pátek převezla do nemocnice. U svaté Anny je speciálně připraveno třicet lůžek pro tyto případy a další může ještě uvolnit. 

Ve Všeobecné fakultní nemocnici budou moct lékaři použít u pacienta v kritickém stavu, pražského taxikáře, experimentální lék remdesivir. Nemocnice ho ale zatím z USA neobdržela.

Události ČT: Vše podstatné k vývoji kolem koronaviru (zdroj: ČT24)

Mezi nakaženými jsou i zdravotní sestry a hasiči

V Thomayerově nemocnici v Praze se pak koronavirus prokázal u několika zdravotních sester. U čtyř je nákaza potvrzená, k jedné se přistupuje, jako by nakažená byla, ale ještě se to musí potvrdit dalším testem.

U dvou sester z plicního oddělení nákaza souvisí s případem pražského taxikáře, který byl převezen do Všeobecné fakultní nemocnice právě z Thomayerovy nemocnice. Poté tam skončilo v karanténě 27 osob ze zdravotnického personálu a právě dvě ženy jsou nakažené. Další sestry jsou z oddělní následné péče, na něm ale dosud nebyl výskyt nemoci zaznamenán, takže je možné, že se některá z těchto sester nakazila mimo zaměstnání.

V Praze je mezi nakaženými také 19 hasičů, jeden je hospitalizovaný. Více než stovka má kvůli podezření nařízenou karanténu, uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Rovněž lékařka z gynekologicko-porodnického oddělení kolínské nemocnice se nakazila koronavirem, zařízení přijalo mimořádná opatření. Lidé, kteří s ní byli v rizikovém kontaktu, podstupují testy.

Pendleři se musí prokazovat

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že nově přes hranice „nebude vpuštěn nikdo, kdo kromě potvrzení nebude mít knížku přeshraničního pracovníka“. To je list s razítky o každodenním přechodu hranic. Na základě takto nasbíraných údajů se podle Hamáčka ukáže, kdo za hranice skutečně jezdí za prací. Uvedl, že v uplynulých dnech se objevila například falešná potvrzení.

Od pondělí platí v celém Česku zákaz volného pohybu lidí po celé zemi. Nevztahuje se na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Stát také zakázal až na výjimky například kamionovou dopravu, překračování hranic.

Pendlerům dal výjimku, mohou zajíždět až sto kilometrů od hranic. Ve středu vláda rozhodla i o zdravotních prohlídkách na hranicích.

Pendleři se také musí připravit na to, že podmínky zpřísní i v okolních státech. Například sousední největší německá země Bavorsko od půlnoci výrazně omezila vycházení. Ven by nově měli lidé chodit, jen když k tomu budou mít pádný důvod. Tím je například cesta do práce, k lékaři, na nutný nákup nebo kvůli pomoci ostatním.

Podle některých starostů českých obcí u hranic se jejich občané, kteří nepracují v SRN, obávají pendlerů, kteří jsou v továrnách a službách denně ve styku s Němci.

Do Pardubic dorazil letoun Ruslan se zdravotnickým materiálem

Do Pardubic zhruba půl hodiny před půlnocí ze soboty na neděli dorazil velkokapacitní ukrajinský letoun An-124 Ruslan se 106 tunami zdravotnického materiálu z Číny. Dovezl mimo jiné dva miliony respirátorů a pět milionů roušek, které budou rozděleny mezi kraje a nemocnice řízené ministerstvem zdravotnictví.

Kromě respirátorů a roušek letadlo přivezlo 200 tisíc rychlotestů, 120 tisíc ochranných obleků a 80 tisíc brýlí. Z letiště materiál odvezou nákladní vozidla hasičů do policejního skladu v blízkém Opočínku. Odtud jej hasiči budou rozvážet do distribučních center v jednotlivých krajích. Část bude směřovat i do páteřní sítě nemocnic a záchranné službě.

Z dodávky podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostane 2,3 milionu roušek ministerstvo zdravotnictví pro fakultní nemocnice. „2,9 mil. jde krajům, a ty budou zásobovat krajské nemocnice a další zařízení,“ uvedl Hamáček krátce před přistáním letounu na Twitteru.

Až se náklad z ruslanu v Pardubicích vyloží, letoun podle informací české armády na Twitteru poletí na základnu do Lipska. Tam se vymění posádka a letoun znovu vyrazí do Šen-čenu pro další náklad pro Česko.

Let ruslanu objednalo ministerstvo obrany v rámci svých předplacených hodin v aliančním programu strategické letecké přepravy SALIS. Náklady na dopravu v rámci programu platí ten, kdo objednává, tedy v tomto případě Česká republika. Cena za let na trase Kyjev – Šen-čen – Pardubice bude asi 1,3 milionu euro (asi 35,5 milionu korun).

V Praze přistálo další letadlo

V sobotu ráno mělo dorazit také nákladní letadlo China Eastern s více než sedmi miliony roušek, podobně jako ruslan měl i tento let zpoždění. Na pražské letiště dosedl stroj krátce po půlnoci ze soboty na neděli. 

Ministerstvo vnitra nakupuje v Číně také plicní ventilátory, které pomáhají s dýcháním při těžkém zápalu plic. Ministr vnitra Hamáček řekl, že dal pokyn k nákupu do 500 kusů. Zatím je na cestě 50 kusů, které obstarala v Číně skupina PPF miliardáře Petra Kellnera.

Podle pátečního vyjádření šéfa krizového štábu Romana Prymuly kontrola všeho potřebného pro zvládání epidemie ukázala, že Česko disponuje více přístroji, než se předpokládalo. Připraveno bude 400 ventilovaných lůžek s možným navýšením na 800.

Změní se systém distribuce

Zdravotnický materiál dovezený z Číny se ukládá v centrálním skladu u Pardubic, odkud se rozváží dál do krajů. Hejtman Vysočiny pověřený vedením Asociace krajů Jiří Běhounek (za ČSSD) v sobotu ovšem kritizoval ministerstvo zdravotnictví řízené Vojtěchem, že nezvládá zásobování svých organizací ochrannými prostředky a „fatálně selhává“.

Hejtman pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) dokonce vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby ministra odvolal, což však podle předsedy vlády není na místě.

Babiš také sdělil, že vláda v pondělí změní systém distribuce, většinu převezme resort vnitra. „Ministerstvo vnitra je na distribuci vhodnější, má hasiče, kteří to realizují,“ uvedl Babiš.

Změnu v modelu rozdělování respirátorů a roušek chystá proto, že kraje musí přerozdělovat pomůcky svým nemocnicím a záchranné službě. Z poslední dodávky pomůcek z Číny ale regiony dostaly méně, než měly, protože část respirátorů proti plánu odebralo ministerstvo zdravotnictví.

Sto tun ochranných pomůcek z obřího letounu Ruslan už podle nového modelu rozdělí v sobotu v noci mezi záchranáře a nemocnice ministerstvo vnitra, řekl šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD). Čeká, že ministerstvo zdravotnictví bude oproti plánu chtít část z nákladu pro svá zařízení, jako se stalo v pátek.

Vláda podle Hamáčka rozhodla ve čtvrtek, že distribuce půjde dvěma kanály, přes ministerstvo zdravotnictví měly jít dodávky pro fakultní nemocnice a záchrannou službu. Přes vnitro měly směřovat pomůcky 14 hejtmanům, kteří pomoc rozdělují. „Narazilo to na problém, že ministerstvo zdravotnictví nemá co distribuovat. V pátek tak ministerstvo požádalo, že si rozveze 200 tisíc respirátorů na fakultní nemocnice. Tam vznikl problém, protože zásilka z letadla byla už rozpočítána. Proto se musely dodávky pro kraje pokrátit,“ uvedl Hamáček.

S dodávkou 100 tun pomoci, kterou má v noci dopravit obří letoun z Číny, bude podle Hamáčka stejný problém. „Všude v krajích už respirátory jsou, ale nejsou na záchrankách a na fakultních nemocnicích, protože oni to ještě nerozvezli,“ uvedl.

V sobotu očekávaná zásilka obsahuje dva miliony respirátorů N95, pět milionů roušek, 80 tisíc ochranných brýlí a 120 tisíc ochranných obleků a 200 tisíc rychlotestů.

První materiál z Číny dorazil v polovině týdne

Na nedostatek roušek a respirátorů si stěžovaly některé nemocnice i sociální služby. Problémy má vyřešit vzdušný most mezi Čínou a Českem, přes který mají být dováženy nákupy ministerstva vnitra. První zdravotnický materiál přivezl armádní speciál v noci ze středy na čtvrtek, když přepravil 150 tisíc rychlotestů na koronavirus.

V pátek přistálo v Praze letadlo společnosti China Eastern s 1,1 milionu respirátorů. V následujících šesti týdnech by měla ochranné pomůcky pravidelně přivážet tři letadla čínských aerolinek týdně.

Premiér Babiš v pátek v souvislosti s dodávkami do Česka ocenil dobré vztahy prezidenta Miloše Zemana s Čínou, v sobotu uvedl, že se osvědčily kontakty člena představenstva čínské společnosti CITIC Europe Holdings Jaroslava Tvrdíka.