Třináctá a čtrnáctá Zemanova milost. Jedna kvůli nemoci vězně, druhá za záchranu života

Muž, který neplatil alimenty, a druhý, který byl odsouzen za ohrožení pod vlivem omamné látky, jsou volní. Prezident Miloš Zeman jim udělil milost. V jednom případě své rozhodnutí zdůvodnil vážnou nemocí vězně, ve druhém tím, že poskytnutím první pomoci zachránil život další osobě.

Když se Miloš Zeman ujal úřadu, avizoval, že bude udělovat milosti pouze výjimečně a jen lidem, kteří jsou ve velmi vážném zdravotním stavu. V případě třinácté milosti, kterou od roku 2013 udělil, ale připustil, že tuto podmínku omilostněný vězeň nesplňuje. Přesto je přesvědčen, že je namístě předčasně ho propustit z vězení, protože zachránil život jinému člověku, když mu poskytl první pomoc.

„Pan prezident považoval za správné ocenit tento mimořádný a chvályhodný skutek tím, že omilostněnému prominul zbytek nepodmíněného trestu odnětí svobody uloženého mu za přečiny zanedbání povinné výživy,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Dodal, že muž si již odpykal větší část trestu.

Ve druhém, podle mluvčího již standardním případě jde o vážně nemocného vězně, který utrpěl srdeční selhání. „Došlo k nezvratnému poškození srdečního svalu a zároveň k vyčerpání ostatních léčebných metod s tím, že jedinou léčebnou možností je transplantace srdce,“ upřesnil mluvčí hlavy státu.

Muž byl odsouzen za maření výkonu úředního rozhodnutí a za ohrožení pod vlivem omamné látky, ve vězení však kvůli svému zdravotnímu stavu není. Soud mu odkládá nástup do výkonu trestu. Milost se podle Ovčáčka týká pouze trestu vězení. Omilostněný muž má zároveň uložený tříletý zákaz řízení, který stále platí.

Milost dostali od prezidenta Zemana hlavně vážně nemocní, výjimek ale bylo víc

Miloš Zeman v minulosti omilostnil například vězně trpící rakovinou, vážnou duševní chorobou nebo člověka, který přišel o končetiny, v řadě případů Hrad obecně uvedl, že zdravotní stav odsouzeného byl závažný.

Podmínka, že nynější prezident omilostňuje pouze nemocné, však neplatí absolutně. V roce 2016 dostala po výzvě papeže Františka ke konci Svatého roku milosrdenství milost žena odsouzená pro zpronevěru. Byla zdravá, ale starala se ve vězení o dítě. To by po třetích narozeninách muselo od matky, kdyby žena milost nedostala.

O dva roky později dostal milost muž, který pod vlivem omamné látky způsobil dopravní nehodu, při níž zahynula jeho manželka i syn. Prezident zdůvodnil jeho omilostnění tím, že jeho další potrestání vnímá jako nadbytečné a kruté, přihlédl k tomu, že muž má ještě nezletilé dítě, které přišlo o matku a sourozence.

Největší pozornost ale vzbudilo podmíněné omilostnění doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka na jaře 2017. Kajínek strávil za mřížemi 23 let, milost dostal pod podmínkou, že se sedm let nedopustí trestného činu. Miloš Zeman později uvedl, že další takovou milost by už neudělil.