Žena chce podat trestní oznámení na nemocnici. Její muž sdílel pokoj s nakaženým koronavirem

Žena chce podat trestní oznámení na Masarykovu nemocnici (zdroj: ČT24)

Na Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem chce podat trestní oznámení manželka muže, který tam byl umístěný v jednom pokoji s pacientem, u něhož byla následně prokázaná nákaza koronavirem. Žena se bojí, že se virus teď projeví i u jejího manžela. Ten má chřipku.

Žena převezla manžela do Ústí nad Labem během víkendu. Po návratu z Dubaje měl horečku, kašel a dušnost.

Nemocnice podle ní postupovala špatně, když na jeden pokoj umístila jejího manžela s mužem, u kterého se během neděle nákaza COVID-19 prokázala.

„Bojím se, že se manžel nakazil a je to vlastně i zbytečných čtrnáct dní života, že bude někde po nemocnicích lítat a bude tam někde v karanténě, když mu už nic není,“ uvedla žena, která se rozhodla zůstat v anonymitě. Obává se, že by prozrazení její identity poškodilo manželovu firmu.

Primář poukázal na přeplněné oddělení

Primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý uvedl, že obavám rodiny rozumí. „Doufáme ale, že se nenakazí a pokud by se to stalo, tak že ten průběh bude lehký, protože je to mladý člověk.“

Podle primáře má pacient prokázanou chřipku. Ta má ale tak těžký průběh, že je i pro rodinu lepší, když bude hospitalizován. „Snažíme se mu tu vytvořit dobré podmínky a zabránit šíření chřipky na jeho okolí,“ dodal primář.

Pro lidi s podezřením na koronavirus vyčlenili v ústecké nemocnici na infekčním oddělení celé jedno patro. Kapacitu má 30 lůžek. 

„To oddělení je stále plné k prasknutí. Situaci nám komplikuje to, že musíme oddělovat muže, ženy, děti. Musíme oddělovat pacienty s různými infekcemi. Nemůže ležet spolu ten, kdo má žloutenku, kdo má průjem a kdo má chřipku,“ řekl primář.

V Brně ženu neošetřili, odjela do Prahy

Další pochybení má možná na svědomí Úrazová nemocnice v Brně, která neošetřila ekvádorskou studentku, jež cestovala spolu s nakaženou Američankou. 

Dívky letěly nejprve z Milána, kde studují, do Vídně, odkud cestovaly přes Budapešť a Brno až do Prahy. Vedoucí protiepidemického oddělení Martina Marešová uvedla, že dívky měly první příznaky už ve Vídni. „Nicméně v pátek se ten stav ještě zhoršil, takže navštívily nemocnici v Brně, kde ale ošetřeny nebyly.“

Ředitel Úrazové nemocnice v Brně Zděnek Buštík vysvětlil, že třem anglicky mluvícím ženám bylo na chodbě před pohotovostí vysvětleno, že se v nemocnici paušálně žádné vyšetření na koronavirus nedělá. Podle nemocnice jim sestra doporučila infekční kliniku v Bohunicích, tam ale nedošly. V Brně se ubytovaly v centru města. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se k rozhodnutí nechat dívky odejít vyjádřil kriticky. „Určitě není rozumné, pokud je to takto indikovaný případ, ze zasažené lokality a ještě se symptomy, aby toho pacienta propustili a nechali ho pak jet někde městskou hromadnou dopravou.“

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) řekla, že dívky šly údajně rovnou do ubytování, které zarezervovaly přes stránku Airbnb. „To znamená, že nebyly v kontaktu s ubytovatelem, samy si vyzvedly klíče ze schránky, přenocovaly,“ dodala. Přesto ale v karanténě skončily dvě uklízečky, které do pokoje vstoupily až po odjezdu studentek.

Studentku z Ekvádoru v Brně neošetřili (zdroj: ČT24)

Trojice studentek odjela v sobotu autobusem do Prahy, kde dorazily do Nemocnice Na Bulovce. Podle vedení nemocnice je u ekvádorské pacientky průběh nemoci zatím lehký. Stejně jako ostatní nakažení je na izolovaném pokoji v pavilonu číslo 7. 

Dívka cestovala spolu s Američankou, u které testy nemoc odhalily už předevčírem. Ta dnes České televizi poslala mail, ve kterém napsala, že se cítí úplně normálně a že je bláznivé zůstávat kvůli tomuto viru dva týdny v nemocnici, i když nemá příznaky. Doufá, že bude moci brzo odejít.