Nepanikařte, vyzvala vláda. Skupovat potraviny a roušky je zbytečné

Babiš: Není vůbec žádný důvod skupovat potraviny a roušky (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) uklidňoval na tiskové konferenci, že není důvod skupovat ochranné roušky a potraviny kvůli koronaviru. Apeloval na občany, aby nepanikařili, protože k tomu není žádný důvod. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je v domácí karanténě, kterou nařídily krajské hygienické stanice kvůli obavám z koronaviru, k pátečnímu odpoledni 307 lidí. Večer upřesnil, že v Česku bylo dosud testováno 170 lidí a všechny výsledky byly negativní.

„Není žádný důvod k panice. Opravdu není nutné nakupovat zásoby potravin ani roušek,“ zdůraznil po setkání s ministrem zdravotnictví předseda vlády Babiš. Nerozumí skupování a ujistil: „Potraviny v obchodech určitě nedojdou.“

Lidé se podle něj nemusejí zásobovat potravinami. „Různé teorie jsou nesmyslné, protože nikdy k tomu nemůže dojít,“ uvedl k informaci, že ve státních rezervách jsou zásoby na 1,3 dne.

Média vyzval ke střízlivému postupu. Premiér také uvedl, že kvůli informovanosti stát rozšířil počet linek, na které se mohou lidé v případě obav z koronaviru obrátit, na dvě.

Události: Babiš uklidňuje kvůli koronaviru, není třeba panikařit (zdroj: ČT24)

Stát je podle něj schopen reagovat a v České republice žádný případ nemoci dosud nebyl zachycen. Situaci Babiš konzultoval s premiéry okolních zemí. Kontaktoval také českou velvyslankyni v Římě, která ho informovala mimo jiné o zásobování v uzavřených oblastech.

Tři stovky lidí v karanténě jsou bez příznaků

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) doplnil, že v domácí karanténě nařízené krajskými hygienickými stanicemi je nyní v Česku 307 lidí. Podle něj pobývali v rizikových oblastech severní Itálie, ale jsou bez příznaků nemoci. Pokud by se u nich objevila horečka nad 38 stupňů Celsia, dušnost nebo kašel, byli by testováni. 

Večer ministr na Twitteru upřesnil, že v Česku bylo dosud testováno 170 lidí a všechny výsledky byly negativní.

Ani kdyby se v Česku objevil první případ, není podle Vojtěcha důvod k panice ani ke skupování potravin. „Byla by to cestovatelská anamnéza, nemocný by byl izolován a léčen,“ řekl ministr. Podle náměstka ministra Romana Prymuly je pravděpodobné, že se nákaza v Česku objeví.