Pětice Čechů z Wu-chanu přistane v noci v Praze, zamíří do karantény

Pětice Čechů a dva slovenští občané, kteří ve francouzském speciálu odletěli z Wu-chanu poté, co požádali o evakuaci, přistanou v noci v Praze. České občany pak vyzvedne pražská záchranná služba a odveze je speciálním vozem Atego do Nemocnice Na Bulovce. Stráví tu 14 dní v karanténě.

„V neděli 2. února 2020 po 02:00 SEČ odstartoval z čínského Wu-chanu francouzský speciál, na jehož palubě je také pět osob z České republiky,“ oznámilo v tiskové zprávě české ministerstvo zahraničí. Letadlo přistálo u Marseille v půl třetí v neděli odpoledne.

Češi pokračovali do Bruselu, kde přesedli na speciál, který pro ně vyslala česká vláda. „Po dohodě se slovenskou vládou jsme nabídli v českém speciálu z Bruselu také dvě místa pro slovenské občany,“ uvedl šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Po příletu do Prahy si české občany vyzvedne pražská záchranná služba a odveze speciálním vozem Atego do Nemocnice Na Bulovce. Stráví tu 14 dní v karanténě. Pro slovenské občany si přijedou lékaři ze Slovenska.

„To, že se vrací, znamená, že prošli výstupním screeningem a byli vpuštěni na palubu. Na palubě letadla, které pro ně poletí, bude lékař, který provede epidemiologické šetření,“ přiblížila opatření hlavní hygienička Eva Gottvaldová s tím, že české úřady se snaží minimalizovat rizika. Pro vyhlášení stavu nouze podle ní zatím v Česku není důvod.

„Je domluveno, že jim v pondělí bude provedeno vyšetření na koronavirus. Jedná se o výtěr z nosohltanu a odběr jedné zkumavky krve,“ říká mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová. Výsledky budou už v pondělí navečer.