Prezident omilostnil těžce nemocného lupiče. Když se vyléčí, nebude muset zpátky do vězení

Prezident Miloš Zeman udělil milost onkologicky nemocnému vězni, oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman podle něj považoval za správné učinit toto rozhodnutí i přesto, že omilostněný je recidivista a dlouhodobě žil bez přístřeší. Prezident poznamenal, že je potřeba muže podpořit v úsilí o vedení života, který je pro společnost přijatelný.

Omilostněný muž byl třikrát nepodmíněně odsouzen za krádež a loupež. „Prezident republiky přihlédl k jeho závažnému zdravotnímu stavu způsobenému nádorovým onemocněním a dalšími chorobami, které jej závažným způsobem a bezprostředně ohrožují na životě,“ uvedl prezidentův mluvčí.

Fakticky znamená rozhodnutí hlavy státu, že se muž již nevrátí za mříže, pokud jeho léčba dopadne dobře. Soud mu totiž již dříve přerušil výkon trestu. „Nyní podstupuje náročnou a vyčerpávající onkologickou léčbu,“ upřesnil Ovčáček.

Upozornil, že se muž sám stal v minulosti obětí násilného útoku a jeho trestná činnost vycházela z toho, že byl dlouhodobě bez domova. Prezident však věří, že je potřeba muže podpořit v úsilí o vedení života, který je pro společnost přijatelný.

Tato milost je Zemanova dvanáctá, první udělil v roce 2016. Před svým prvním zvolením o tři roky dříve avizoval, že bude milosti udělovat pouze výjimečně. Posuzování žádostí přenesl na ministerstvo spravedlnosti, které na Hrad posílá pouze ty, které splňují prezidentovy podmínky – jde o těžce nemocné vězně, kteří nespáchali závažné trestné činy, žádá též, aby měli rodinné zázemí.

Prezident nicméně udělil v roce 2017 milost i doživotně odsouzenému dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Stalo se tak pod podmínkou, že se Kajínek nedopustí do sedmi let trestného činu. Později se Zeman vyjádřil, že další takovou milost by už neudělil.