Zatažená obloha a málo sněhu. Příští týden může být až deset stupňů nad nulou

Obloha v Česku zůstane v příštích dnech spíše zatažená a slunce vysvitne jen občas. Teploty se budou pohybovat kolem bodu mrazu, v první polovině příštího týdne by se ale mělo výrazně oteplit. Sníh se objeví jen výjimečně na horách, letošní pokrývka je oproti průměru v posledních letech obzvláště slabá.

Středeční obloha příliš slunce nenabídne, zůstane totiž pod mrakem. Během dne dorazí studená fronta, která na horách na severu republiky přinese sněhové srážky a v nížinách déšť. Řidiči by si až do poledních hodin měli dávat pozor na mrznoucí mlhy téměř po celém Česku, výstraha meteorologů neplatí pouze pro Slezsko.

V noci na čtvrtek ještě místy může slabě sněžit či pršet, v brzkých ranních hodinách bude stále oblačno, během dne ale má mraků postupně ubývat – slunečního svitu se dočká především Morava a jihozápad Čech, naopak na severu a severovýchodě Čech zůstane pod mrakem. Nejvyšší denní teploty se ve čtvrtek budou pohybovat nad nulou, mohou být až čtyři stupně Celsia.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

V pátek čeká tuzemsko inverzní počasí, mlhavo a nízké mraky. Noční teploty klesnou pod bod mrazu, přes den by se měly pohybovat kolem nuly. O víkendu by neměla přijít žádná výrazná změna. Slunce vysvitne spíše výjimečně a jen na chvíli, výjimečně mohou přijít srážky – v nížinách dešťové, na horách sněhové. Teploty se vyšplhají jen slabě nad nulu.

Výhledová předpověď počasí napovídá, že v první polovině příštího týdne se výrazně oteplí, teploty by místy mohly vystoupat až k deseti stupňům Celsia. V druhé polovině týdne se vrátí lehce nad nulu, na horách by potom mělo mrznout a objevit by se měly i sněhové přeháňky.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Právě sněhová pokrývka je letos v porovnání s průměrem za posledních patnáct let velmi slabá. Sníh momentálně pokrývá asi jen desetinu Česka, průměrně přitom touto dobou jde o 60 až 80 procent území.

Sněhová pokrývka (modrá linka ukazuje průměr za patnáct let, červená letošní stav)
Zdroj: ČT24