Mokrý ručník přes ústa a držet se při zemi, radí hasiči, jak reagovat na požár v domě

Události ČT: Jak reagovat na požár v domě (zdroj: ČT24)

Požár ve Vejprtech, při kterém v neděli zemřelo osm lidí, vyvolal otázky nad zabezpečením. A také, jak reagovat v případě požáru. To hasiči pravidelně cvičí i s personálem nebo klienty zdravotnických zařízení. Podle nich je každý případ ojedinělý. Zásadní je jednat rychle, ale zároveň rozvážně.

Při nedělním požáru Domova pro handicapované ve Vejprtech podle dostupných informací začalo hořet v prvním patře ve společenské místnosti. Ta vyhořela celá, další dva pokoje klientů jsou lehce prohořelé, ale nebyly zničené. Podle informací ČT se v době požáru ve společenské místnosti nikdo nenacházel. Všichni spali ve svých pokojích. Během požáru ale celé první patro zahalil hustý kouř.

„Pokud to jde, je zásadní takový prostor okamžitě opustit. Nejlépe s mokrým ručníkem přes ústa. A v případě hustého dýmu být co nejblíž u země,“ uvedl Jakub Škoda z Oddělení zjišťování příčin vzniku požárů Hasičského záchranného sboru.

„Není tam takové teplo a nepůsobí kouř, který postupně zaplňuje místnost, kde hoří od stropu směrem dolů,“ vysvětlil ředitel odboru operačního řízení Hasičského záchranného sboru Roman Bílý.

Dobré je se při evakuaci ze zakouřené místnosti snažit orientovat podle stěn a „došmátrat“ se ke dveřím. A pokud v místnosti ještě nehoří a není možné ji opustit, je nutné ji dobře utěsnit. „Zavřít dveře a snažit se spíš zamezit průniku kouře do místnosti,“ dodal pro takový případ radu Škoda.

Požár je stresová situace i pro běžného člověka, natož pro lidi se zdravotním postižením. Ve Vejprtech klienti, ale i personál byli proškolování na to, jak se chovat v případě požáru. Jenže podle hasičů právě lidé se zdravotním postižením mohou mít problémy v tom, jak situaci správně vyhodnotit. 

„My se snažíme navázat kontakt třeba formou nějakého dotyku, případě oční kontakt a v případě, že osoba stále není schopna komunikovat, tak ho nasadíme na záda a z té budovy ho vyneseme,“ nastínil počínání hasičů v takových případech jejich mluvčí Rudolf Kramář. 

Ve Vejprtech se to u osmi lidí nepodařilo. Podle hasičů se udusili kouřem dřív, než se k nim stihli dostat.