Místo do kanálu do kontejneru. Od ledna musí obce umožnit sběr použitých olejů

Události ČT: Od ledna musí obce umožnit sběr olejů (zdroj: ČT24)

Obce musejí od Nového roku zajistit nádoby na použitý olej nebo tuk z kuchyně. Ty teď často končí v kanalizaci. Odpad z pánví a fritéz by místo ucpávání stok měl posloužit při výrobě tepla a elektřiny nebo biopaliv, která se přidávají do pohonných hmot.

Města a obce přitom mají na výběr, jestli rozmístí nádoby v ulicích nebo zřídí místo na sběrném dvoře. Nějakou možnost ale lidé od Nového roku mít musí. 

„Už dneska vlastně je, jestli se nemýlím, víc než tisíc obcí z těch víc než šesti tisíc, které existují v České republice, které už si s tím poradily. Nám to může pomoct splnit docela přísné evropské cíle,“ vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Sběr olejů a tuků v Praze
Zdroj: ČT24

Například lidé v Praze mají k dispozici devatenáct sběrných dvorů, kde se můžou oleje zbavit, aniž by ho vylili do záchodu. Vloni vytřídili přes osm tun olejů a tuků, letos to bude asi o tunu víc. Papír a plasty ve třídění jasně vedou, s olejem zatím chodí jenom někdo. „Je to spíše menšina, nicméně to vysbírané procento, to množství stoupá,“ řekl mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

„Ideální způsob je váš vysloužilý olej odevzdávat v PET lahvi, v plastové lahvi, ne ve skle, protože následná manipulace by mohla být pochopitelně složitější,“ dodal Mana.

Do sběrných dvorů mohou oleje donést například taky obyvatelé Ostravy. V Olešnici na Moravě radnice přidala zvláštní popelnice k ostatním kontejnerům. „Já to mám kousek, bydlím vedle, takže to je pro mě hračka, to sem nosit,“ uvedla jedna z obyvatelek Olešnice, Renata Mistrová.

Češi třídí v unijním srovnání nadprůměrně hlavně obaly. Od roku 2015 přibyly kovy a bioodpad a za pět let by měl začít ještě oddělený sběr textilu. Hlavně se ale má zvýšit míra recyklace. Tedy to, že se odpad z barevných popelnic skutečně opět využije.

Od ledna 2020 musí obce umožnit sběr olejů
Zdroj: ČT24