Problémy na železnici pokračují i týden po změnách. Nejhorší situace je ve Zlínském kraji

Události: Problémy na železnici pokračují (zdroj: ČT24)

Problémy na regionálních železničních tratích pokračují i týden po změnách jízdních řádů. Nejhorší situace je ve Zlínském kraji. Na Vsetínsku měly vlaky firmy Arriva v pondělí dopoledne zpoždění přes půl hodiny. Během dne ho vyrovnaly i díky slabšímu prázdninovému provozu.

Na jednokolejce ze Vsetína do Velkých Karlovic, jež měří 27 kilometrů, v pondělí dopoledne vlaky jezdily zcela mimo jízdní řád. Například spoj, který podle jízdního řádu i informační aplikace Správy železniční dopravní cesty měl být v Halenkově v 9:21, nakonec ve skutečnosti do Halenkova přijel a odjel v 9:55, tedy se zpožděním 34 minut.

„Ohledně problémů, které nastaly dnes ráno, se musíme cestujícím omluvit za zpoždění. Bylo způsobeno nevyjetím jednoho z našich pronajatých vlaků,“ komentoval to mluvčí společnosti Arriva Martin Farář.

Zlínský kraj hrozí sankcemi

Řada cestujících je vůči novému dopravci kritická. Patří mezi ně také Iveta Válková, která jezdí vlakem do práce v Novém Hrozenkově. Stevardovi údajně opakovaně nefungovalo odbavení cestujících a jednou dokonce zkolaboval celý vlak.

„Třikrát na přejezdu ve Velkých Karlovicích, na dolní zastávce, se vypnula všechna světla a vlak se zastavil. Bylo vidět, že asi mašinfíra nahazuje ten vlak znovu, světla se rozsvítila, zase to všechno vypnulo a vlak ‚zdechnulʼ,“ vypráví své zkušenosti Iveta Válková. 

Arriva v pondělí před polednem nakonec dokázala zpoždění snížit. Porouchaný vlak opravila a vrátila na trať. „Jsem ve vlaku z Velkých Karlovic do Vsetína. Vyrazili jsme přesně na čas, v 11 hodin a 20 minut. Průvodčí mi prodal jízdenku za 17 korun, ve vlaku je příjemně teplo a funguje i wi-fi,“ popsal pozitivnější zážitek redaktor České televize Josef Kvasnička.

Dopravci nicméně stále hrozí postihy. Zlínské hejtmanství, které Arrivu vybralo, dopravci znovu pohrozilo pokutou. Společnost navíc v regionu zrušila i expres do Prahy. Do pondělí 30. prosince ještě místo vlaků jezdí autobusy, do konce února pak rychlík zruší bez náhrady.