Sirény připomněly tragickou střelbu v ostravské nemocnici. Lidé mohou přispívat v několika sbírkách

V Česku se v poledne rozezněly sirény k uctění památky obětí střelby ve Fakultní nemocnici Ostrava. Útočník před týdnem zastřelil v čekárně na poliklinice šest lidí, sedmou obětí se stala žena, která po dvou dnech podlehla těžkým zraněním. Sirény zněly dvě minuty a dvacet vteřin. Veřejnost může pomoci pozůstalým hned v několika sbírkách.

Souvislý nepřerušovaný tón vydávalo přes osm tisíc sirén po celém Česku. Naposledy se takto rozezněly před rokem v prosinci, kdy připomněly třináct obětí důlního výbuchu ve Stonavě na Karvinsku.

Tragickou událost připomínají spontánní pietní místa před budovou nemocnice. Památku obětí uctili minutou ticha ostravští a krajští zastupitelé, střelbu si připomněli i fotbalisté a fanoušci během sobotního utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha. Uskutečnila se také smuteční mše v nemocnici.

V úterý zůstaly po setmění v Ostravě stejně jako před týdnem zhasnuté tři městské dominanty – radniční věž, most Miloše Sýkory i Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovice. Zhasla také sváteční výzdoba na Prokešově náměstí, popisuje mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská a připomíná, že na radnici Moravské Ostravy a Přívozu je stále k dispozici kondolenční kniha. Tu ve vestibulu polikliniky už lidé zaplnili.

Události: Sirény připomněly střelbu v ostravské nemocnici (zdroj: ČT24)

Sbírku uspořádala nemocnice, Vězeňská služba i univerzita

Pozůstalé obětí může veřejnost podpořit v několika sbírkách. Finanční dary přijímá například Fakultní nemocnice Ostrava. Podle náměstka ředitele Josefa Srovnala dosud téměř čtyři tisíce dárců zaslaly na sbírkový účet přes tři miliony korun.

Nemocnice zatím nerozhodla, jak s vybranými prostředky naloží. „Budeme reflektovat názory dárců i těch, kteří byli postiženi touto událostí, a našich zaměstnanců,“ slibuje Srovnal.

Na sobotním ligovém utkání mezi Baníkem a Spartou fanoušci vybrali zhruba 330 tisíc korun. K charitativní akci se připojil i samotný ostravský klub, který pozůstalým věnoval 150 tisíc korun. Další peníze mezi sebou vybírají hráči a zaměstnanci klubu.

Petr Dohnal: Vězeňskou službu událost silně zasáhla (zdroj: ČT24)

Nemocnice nadále nabízí psychologickou podporu nejen svým zaměstnancům, ale všem, kterých se tragédie minulé úterý jakkoli dotkla.

Radim Němec, který pracuje na psychiatrickém oddělení, byl jedním z prvních, kteří podporu kolegům poskytovali krátce po střelbě. „Přetrvává v některých strach, úzkost, nespavost. Když procházím budovou polikliniky, vyvolává to ve mně trochu nejistotu a takovou ostražitost,“ přiznává Němec.

Podobné pocity potom popisují i ostatní zdravotníci a mnozí pacienti. „Všechny nás to zasáhlo, byla to pro nás strašná zpráva,“ doplňuje vedoucí lékař chirurgické kliniky z FN u svaté Anny v Brně Petr Vlček.

Střelec zahájil palbu bez varování v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky. Pacienty střílel z nelegálně držené zbraně z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Z nemocnice se střelci podařilo odejít před příjezdem policie. Později spáchal sebevraždu v Děhylově na Opavsku, asi osm kilometrů od fakultní nemocnice.

Muž zabil šest lidí, další tři zranil. Dva zranění muži už byli propuštěni z nemocnice do domácí péče. Třetí zraněnou byla žena, která zemřela ve čtvrtek.