Ústavním soudcem by mohl být Pavel Šámal, dostal nabídku od Zemana

Prezident Miloš Zeman nabídl uvolněnou funkci ústavního soudce nynějšímu předsedovi Nejvyššího soudu Pavlu Šámalovi. S informací přišel týdeník Respekt, jemuž Šámal nabídku potvrdil a uvedl, že požádal o dva týdny na rozmyšlení. Kvůli neobsazenému postu na Ústavním soudu bude s prezidentem jednat premiér Andrej Babiš (ANO), který by rád viděl soud kompletní.

„Chci justici hlavně pomoct a zvažuji, co bude větší pomoc,“ přiblížil Šámal, který funkci ústavního soudce označil za velkou výzvu. V případě souhlasu by čelil „grilování“ v horní komoře parlamentu, kterého se podle svých slov neobává.

Se Zemanem se předseda Nejvyššího soudu bavil i o případném nástupci v této funkci. Konkrétní jména ale Šámal nechce řešit v médiích. „Pan prezident se mě na to ptal, řekl jsem mu dvě jména. Je pro mě samozřejmě důležité, aby případný nástupce pokračoval v mojí práci. Ale je to rozhodnutí pana prezidenta,“ řekl.

Místo na Ústavním soudu je uvolněné od ledna tohoto roku, kdy ze zdravotních důvodů a kvůli únavě rezignoval Jan Musil. Zeman na jeho místo navrhl ústavního právníka Aleše Gerlocha, který ale v březnu nezískal souhlas zákonodárců – hlasovalo pro něj pouze 19 z 64 přítomných senátorů.

„Na další prezidentův návrh čekáme marně. Jedná se o zbytečné oslabení Ústavního soudu, které zpomaluje chod této instituce,“ řekla při interpelacích v Poslanecké sněmovně Věra Kovářová (STAN). Protože má Babiš s prezidentem podle ní velmi dobré vztahy, mohl by téma neformálně otevřít a požádat Zemana, zda by nového kandidáta nenavrhl.

„Zeptám se pana prezidenta, jak o tom uvažuje,“ odpověděl Babiš, který se se Zemanem setkává pravidelně zhruba v měsíčních intervalech. „Bylo by dobré, aby byl Ústavní soud kompletní, a uvidíme, možná pan prezident přijde s nějakou nominací brzy,“ podotkl premiér. Svůj vztah se Zemanem označil za nekonfliktní.

Události, komentáře: Rozhovor s Pavlem Šámalem (zdroj: ČT24)

Ústavní soud nebyl úplný už několikrát

Respekt připomněl, že pokud by Šámal souhlasil a byl do funkce zvolen, musel by se obsadit jeho post na Nejvyšším soudě. V této souvislosti se spekuluje o jeho současném místopředsedovi Romanu Fialovi, píše server.

Problémy s doplňováním patnáctičlenného Ústavního soudu se v minulosti už objevily. Když bývalý prezident Václav Klaus s obtížemi vybíral druhou generaci soudců, klesl v roce 2004 počet členů na jedenáct. Nemohli tak řešit návrhy na zrušení zákonů. V roce 2013 bylo soudců krátkodobě dvanáct.

Po Zemanově nástupu do funkce hlavy státu se podařilo soud rychle doplnit, třetí generaci soudu pak Zeman postupně jmenoval od května 2013 do konce roku 2015. Neuspěl s nominacemi Jiřího Nykodýma, Miloslava Výborného a Jana Sváčka.