Za videem, v němž se ženy omlouvají mužům, je byznys s výživovými doplňky i s kurzy

168 hodin: Byznys manželů Matoušových (zdroj: ČT24)

Miloslava Matoušová a další ženy se na videu natočeném v lese omlouvají mužům, že dostatečně neplnily svou ženskou roli. Zároveň jim děkují za lekce, které je znovu naučili. Kontroverzní video už má na Facebooku milion zhlédnutí. Upozornilo ale na byznys se sídlem v daňovém ráji. Podrobnosti zjišťovali pro pořad 168 hodin reportéři Jana Gerleová a Jan Novák.

Manželé Matoušovi, kteří za videem s omluvou žen mužům stojí, nabízejí na více než desítce webů placené internetové kurzy. Bývalá učitelka Miloslava a elektrotechnik Ivan provozují numerologii a karmalogii, určují typologii krevních skupin, nabízejí astrologii devíti planet a orientální diagnostiku. To vše má čtenáře přivést k nákupu kosmetiky, potravinových a výživových doplňků. Jak sami manželé Matoušovi říkají, jde o princip multilevelového marketingu.

„Tím více peněz vydělají, kolik budou mít prodejců například vitaminů, které nabízejí, nebo různých přístrojů na zlepšení zdraví, které mimochodem nejsou homologované v Evropské unii,“ varuje Denisa Hejlová z Katedry marketingové komunikace a PR Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Je to taktika. Na první pohled to není e-shop, je to pod záminkou různého vztahového poradenství. Některé weby jsou o životním stylu, některé o partnerských vztazích, o oživení vztahu po letech soužití. Některé věci směřují k ochraně přírody. Je to spousta témat, které ale končí u jedné komerční aktivity,“ doplnil ředitel reklamní agentury Ogilvy Ondrej Obluk.

Firma sídlí v USA

Za Matoušovými stojí společnost King Scotty. Ta má sídlo v americkém státě Delaware, takzvaném daňovém ráji. Podle tamního osvědčení je majitelem firmy Attila Nagy z Budapešti. 

„Jsem Miluška Matoušová a tvořím pro tebe projekt Žena je láska. Mám knížku a kurz a kruh Žena je láska. A pokud ti pomáhá, je to super,“ láká Matoušová.

„Dole si malým písmem přečtete to úplně nejdůležitější. Cituji: Společnost King Scotty neposkytuje lékařské, léčebné ani žádné jiné odborné poradenství a neměla by tak být chápána,“ upozornil internista a psychosomatik Jan Hnízdil. 

Produkty, které Matoušovi nabízí
Zdroj: ČT24

Manželé Matoušovi to ale nechtěli komentovat, momentálně jsou prý mimo republiku. Matoušová rozhovor s reportérkou ČT odmítla po zaslání otázek, Matouš ho záhy ukončil. „Proč bych vám měl odpovídat? To je váš problém, že vás to zajímá,“ řekl na dotaz, proč je jeho firma registrovaná ve Spojených státech.

„Na mě to působí jednoduše: podle mě někdo poměrně kvalifikovaně věděl, jak zařídit a zorganizovat právní a účetní věci firmy tak, aby byly výhodné. Aby na ně nedoléhala česká regulace, aby měli jednodušší vykazování a aby měli možnost ušetřit na daních,“ tvrdí Ladislav Mejzlík, děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické.

Omlouváme se mužům za svou pýchu, tvrdí klientky

Manželé Matoušovi na sebe upozornili kontroverzním šestiminutovým videem, v němž čtyřicet devět žen a klientek jejich kurzů vzkazuje mužům: „Omlouváme se moc a moc za naši pýchu, díky které jsme si myslely, že jsme lepší.“

„Působí to jako společenství, které nebude mít daleko k principům sekty a zároveň terapeutického kruhu, taková kombinace obojího,“ řekla po jeho zhlédnutí psycholožka Tereza Konrádová.

Internista a psychosomatik Hnízdil s Konrádovou souhlasí: „Na mě to dělalo dojem indoktrinace. Jako by těm ženám někdo vymyl mozek a ony memorovaly naučený text. Jako by je nějaký duchovní vůdce, guru, naučil vystupovat.“

Námět videa kajících se žen, které se omlouvají mužům, není původní. Podobný šot natočili už před rokem v Německu.

Matoušová radí v partnerském životě

Videí už vytvořili Matoušovi stovky. Svérázně v nich ženám radí například v partnerském životě. „Penis muže je jeho srdce a odmítáním sexu odmítáme jeho,“ říká v jednom z nich Matoušová. Na dalším varuje: „Nedovolte, aby vztahy k dětem zničily vaše partnerství. Partner je na prvním místě i před našimi dětmi.“ 

Ani s obsahem těchto videí psycholožka Konrádová nesouhlasí. „To se v terapii nedělá. Terapeut nedává rady, terapeut se vás snaží přimět k tomu, abyste si pomohl sám,“ tvrdí Konrádová.

„Glukóza je láska“

Matoušová radí i v oblasti zdraví. „Cukrovka je zkreslené pojetí lásky. Glukóza neboli cukr je láska,“ říká na dalším videu Matoušová. Jindy tvrdí, že „bércové vředy se probouzejí nejvíc na podzim“.

Také to považuje Hnízdil za přinejmenším pozoruhodné: „Je to snůška nevzdělanosti, pomatenosti, víry umně zabalené do slov o lásce, spiritualitě – ale napojené na sofistikovaný byznys.“

„(Jejich) byznys model je zaměřit se na zoufalé lidi, kteří už nedůvěřují oficiálním metodám pomoci a jsou ochotní i zaplatit těmto lidem, kteří nemají odborné vzdělání a nenesou žádnou odpovědnost,“ varuje advokátka Zuzana Candigliota.