Bučeli na rektora Zimu, vytýká autor petice. Lhal a je nedůvěryhodný, vysvětluje stávkující student

Události, komentáře ke stávce studentů za klima a za odchod rektora Zimy (zdroj: ČT24)

Přesně týden blokovalo zhruba dvacet mladých lidí budovu rektorátu Univerzity Karlovy. Domáhali se konce rektora Tomáše Zimy a také toho, aby začala škola dělat víc pro ochranu klimatu. Protest ale studenty rozdělil na dva tábory. Zástupci obou z nich byli hosty večerního pořadu Události, komentáře, který moderoval Jakub Železný.

Podle studenta Filozofické fakulty UK a člena iniciativy Univerzity za klima Matyáše Křížkovského měla stávka smysl. „Dosáhli jsme toho, že předsednictvo Akademického senátu slíbilo, že se bude našimi požadavky vážně zabývat,“ jmenoval jeden z důsledků.

Způsob, jakým se část studentů snažila upozornit na problémy, ale vadil některým dalším. Sepsali proto petici, ve které uvedli, že „nedůstojné, neslušné a hrubé chování některých členů hnutí Univerzity za klima vážně poškozuje dobré jméno Univerzity Karlovy v očích jak laické, tak i odborné veřejnosti“. Podle jednoho z autorů petice, studenta Matematicko-fyzikální fakulty UK Patrika Novotného bylo nepatřičné například bučení a pískání na rektora Zimu. 

„Ta situace byla dost náročná, kdy tam bylo asi padesát, šedesát studentů, kteří demonstrovali, a do toho tam přišel pan rektor Zima, začala nějaká debata. Do toho on nám otevřeně zalhal, že od smlouvy s firmou Home Credit odstoupil on, což není pravda,“ vysvětlil v pořadu Události, komentáře Křížkovský a upozornil, že jde o propojené problémy.

„Jednak je tu Univerzita Karlova jako symbolická instituce, která by měla přistoupit k řešení klimatických změn a jít příkladem společnosti, a zároveň do toho je tady ale rektor Zima, který v těch kauzách ukázal, že není důvěryhodný. Ty kauzy byly spojeny s klimatem,“ uvedl Křížkovský.

Zároveň se ohradil proti pasáži petice, ve které zaznělo, že jsou stávkující studenti neuctiví k příbuzným obětí komunistického režimu. Podotkl, že rektor Zima je s minulým režimem hodně spojený. „V roce 1984 se stal členem KSČ, v roce 1989 byl předsedou Socialistického svazu mládeže. A on ty praktiky přenáší i do současného vedení Univerzity Karlovy,“ vysvětlil Křížkovský výhrady proti rektorovi.

Prostory vestibulu v Karolinu, kde sídlí rektor a centrální orgány Univerzity Karlovy, obsadili studenti minulý týden ve středu. Předtím strávili jeden den a noc v budově Filozofické fakulty UK, kde stávkovali za lepší ochranu klimatu a snižování emisí. Svůj protest směřovali k vládě, po přesunu do Karolina ho ale namířili hlavně proti rektoru Zimovi.

Zimovi vytýkají především aféru kolem spolupráce univerzity s úvěrovou společností Home Credit, která se zavázala univerzitě po dobu tří let poskytovat ročně půl milionu korun. Vedení univerzity za toto partnerství čelilo kritice a firma od smlouvy následně odstoupila. Vedle toho studenti poukazují na to, že úvěrová společnost patří Petru Kellnerovi, jenž přispívá Institutu Václava Klause, který popírá klimatické změny.