Do krajů zamíří z nevyčerpaných dotací o 17 miliard navíc

Události ČT: Do krajů zamíří z nevyčerpaných dotací o 17 miliard víc (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj bude při rozdělování evropských peněz krajům štědřejší, než původně plánovalo. Do integrovaného regionálního programu přesouvá peníze z fondů, kde čerpání vázne. Celkem jde o 17 miliard, například z programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Od roku 2014 získaly kraje, města a obce celkem sto miliard.

Nejvíc z přesunutých sedmnácti miliard má jít na opravy silnic druhých a třetích tříd, celkem osm miliard. Více peněz bude i na mateřské a základní školy a na sociální bydlení.

„Je dobře, aby víc peněz šlo do toho, co nejvíc potřebujeme, do oprav škol a školek, aby se investovalo tam, kde tlačí bota. Pořád máme vážný problém s tím, kolik administrativní zátěže dotace přinášejí,“ komentoval vládní kroky místopředseda opoziční ODS Martin Kupka.

Čerpání z dotačních zdrojů ale podle některých brzdí byrokracie. „Žádosti jsou komplikované, vypořádání žádostí trvá dlouho, hovoří až o jednom a půl roce,“ uvedla místopředsedkyně STAN Věra Kovářová. „Tam, kam jdou peníze, je to potřebné a regiony to ve velké míře opravdu využívají,“ řekla místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Hana Aulická Jírovcová.

Navýšené prostředky z IROP
Zdroj: ČT24

Třeba divadlo v Karlových Varech na opravu z evropských fondů získalo přes dvacet pět milionů korun. Nekvalitní střechu, která byla ve špatném stavu, nahradila nová ze španělské břidlice. A opravit se podařilo také fasádu, která má původní barvu jako na konci 19. století.

„Vyřešila nám technické problémy, které do budoucna hrozily poškozováním budovy, jelikož do střechy, kde degradovala krytina, začalo zatékat,“ vysvětlil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Podporu ve výši deseti miliard zatím v oblasti památek, muzeí a knihoven získalo 186 projektů. 

Peníze pro zdravotnictví

Dalším místem, kam putovalo téměř stejné množství peněz, je zdravotnictví. Pořídily se nové přístroje a zmodernizovala oddělení. Pomáhaly peníze, které zatím nedokázalo vyčerpat ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Největší relokace 5,2 miliardy korun byla z operačního programu Podnikání, inovace a konkurenceschopnost právě na oblast zdravotnictví,“ potvrdila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (nestraník za ANO).

Ve fakultní nemocnici v Brně za evropské peníze vybavili čtyři chirurgické operační sály. Z evropských peněz tam zamířilo téměř 83 milionů. „Když jsme chtěli zapojit velké množství přístrojů, které jsou na elektřinu, tak jsme neměli zásuvky a museli jsme používat prodlužovačky,“ nastínil stav před rekonstrukcí primář Centrálních operačních sálů Fakultní nemocnice Brno Tomáš Svoboda.

Nejvíce finančních prostředků z regionálního operačního programu zatím vyčerpal Středočeský, Moravskoslezský a Jihomoravský kraj. Nejméně peněz pak zamířilo do Karlovarského a Libereckého kraje.