Poslanci schválili „federální nebe“. Praha se může s Bratislavou dělit o vzdušné hlídky

Sněmovna schválila vzájemnou výpomoc Česka a Slovenska při hlídání vzdušného prostoru. V úvodním kole přijala také novelu poslanců STAN o pojištění škol.

Návrh na vzájemnou výpomoc Česka a Slovenska při hlídání vzdušného prostoru schválil už v červnu Senát. Projekt takzvaného společného nebe navazující na smlouvu uzavřenou mezi oběma státy a Praze a Bratislavě umožní , aby si vzájemně vypomohly při případných potížích.

Až desítka vojenských pilotů jedné země tak bude moci zasáhnout za použití zbraní na území druhého státu proti narušiteli vzdušného prostoru. V praxi by se tak mohlo stát například při únosu civilního letadla, kterým by se teroristé chystali zaútočit.

Dokument zároveň předpokládá vzájemnou pomoc v případě, že by jedna ze zemí nebyla schopna zajistit ochranu svého vzdušného prostoru. Jde podle důvodové zprávy o druhý případ takové vzájemné spolupráce mezi členskými státy Severoatlantické aliance. První funguje mezi zeměmi Beneluxu.

Slovensko podle dřívějších informací vyjednává o uzavření obdobných smluv také s Polskem a s Maďarskem – a to i proto, že případný přelet českých stíhacích letounů z čáslavské základny k východní hranici Slovenska by trval dlouho.

Jednotné pojistné škol a školek

Sněmovna se zabývá i dalšími předlohami. V prvním kole schválila úpravu, která má sjednotit pojištění základních škol a školek, respektive odpovědnost za škodu vzniklou jejich žákům. Změna by podle autorů novely z klubu Starostů a nezávislých měla pomoci zejména v situacích, kdy obě školy působí v jednom subjektu. Ředitelé by nemuseli uzavírat dvě rozdílné pojistné smlouvy jako nyní.

Pro rozdílný přístup k žákům základních škol a dětem v mateřských školách není podle Věry Kovářové (STAN) důvod, když navíc existuje povinná předškolní docházka.