Školské odbory zřejmě vyhlásí stávku kvůli platům učitelů

Školské odbory zřejmě vyhlásí stávku kvůli platům učitelů. Mluvčí odborů Jana Kašparová ve čtvrtek uvedla, že v pondělí chystají brífink, na němž oznámí důvody a termín stávky. Odboráři nesouhlasí s navrhovaným růstem základů platů učitelů o osm procent, na kterém se tento týden domluvili premiér Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga (oba ANO). Požadovali navýšení tarifů o deset procent, jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti.

„Školské odbory se společně se zástupci asociací ředitelů škol vyjádří k vyhlášení stávky ve školách,“ uvedla mluvčí v pozvánce na pondělní brífink.

„Osmiprocentní zvýšení platového základu učitelů, které nyní navrhl ministr školství (Robert) Plaga, je nižší, než slíbil a v rozporu s jednáním, které proběhlo s premiérem (Andrejem) Babišem (oba ANO),“ napsala Kašparová.

Události, komentáře: Stávka by nebyla oprávněná, míní senátor Drahoš (zdroj: ČT24)

„Doufám, že žádná stávka nebude,“ uvedl ve čtvrtečních Událostech, komentářích předseda senátního výboru pro vzdělávání Jiří Drahoš. „Bavím se hodně s učiteli a ti říkají, že platy už nejsou ten hlavní problém. Tam je jasné, že ta trajektorie je pozitivní a platy rostou, ale oni si stěžují na obrovskou byrokracii, hodně žáků ve třídě. Nemyslím si, že by to bylo úplně oprávněné ze strany odborů,“ dodal Drahoš. 

Vláda počítá se zvýšením sumy na platy učitelů o 11 miliard korun. Podle odborářů by požadované desetiprocentní zvýšení tarifů odpovídalo asi 78 procentům jedenáctimiliardové sumy a na odměny by zbylo 22 procent peněz.