Chovanec chce dát squattingu právní rámec

Praha – Squatting by se mohl dočkat právního vymezení. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) kvůli tomu chce vytvořit pracovní skupinu, která se bude problematikou zabývat. Řekl to České televizi po setkání s lidmi z iniciativy Klinika a se zástupci policie. Společně se zabývali i zásahem těžkooděnců při nedávné demonstraci na podporu aktivistů. Jestli při něm někdo pochybil, se zatím prošetřuje.

Podle mluvčího iniciativy Arnošta Nováka se nyní otevírá prostor pro debatu o dekriminalizaci squattingu. „Nebo alespoň o změně stávající praxe policie, která ke squattingu přistupovala především jako ke kriminálnímu deliktu,“ řekl České televizi. Ministr po schůzce uvedl, že by se právně mělo posoudit především to, zda by nemělo zásahu policie předcházet standardní správní řízení. „Praha a ostatní města by chtěla, aby tady nebyla chátrající torza, na druhou stranu nelze tolerovat, aby tam mohl kdokoliv vstoupit a objekt obsadit,“ dodal.

Squatteři obsadili bývalou plicní kliniku na pražském Žižkově koncem listopadu. Budovu, kde se dřív scházeli narkomani, vyklidili a chtěli tam vybudovat komunitní centrum. S vlastníkem, tedy státem, se ale aktivisté nedomluvili.

Podívejte se, jak policie zasahovala proti demonstraci na podporu aktivistů

Žižkov: Policejní zásah proti aktivistům ve squatu Klinika (zdroj: ČT24)

Stát budovu spravuje prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten nyní dokončuje její převod na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která by objekt měla získat na začátku příštího roku. GIBS tvrdí, že si objekt vybrala z dvou desítek jiných jako nejlepší prostor pro stěhování, a na tomto plánu trvá.

Aktivisté se ale projektu komunitního centra také nevzdávají. „Doufám, že kauza není uzavřená a že je tam ještě prostor pro řešení, aby budova měla nějaké smysluplné využití,“ poznamenal Novák. Zástupce iniciativy v pondělí čeká jednání na ministerstvu financí. S ministerstvem chce jednat o pronájmu budovy i Praha 3, která iniciativu v záměru vytvořit zde komunitní centrum podporuje.

Vydáno pod