Místopředseda Pirátů Michálek rezignovat nehodlá. Pokud neskončí, odejdu já, vzkázal europoslanec Peksa

Členové Pirátů na svém stranickém fóru řeší údajné nevhodné chování místopředsedy strany Jakuba Michálka ke svým podřízeným. Chová se prý arogantně, nadřazeně a vyhrožuje stranickému týmu. Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa už oznámil, že pokud Michálek ve vedení strany zůstane, on na místopředsednickou funkci rezignuje. Michálek odmítá, že by někoho šikanoval, má prý jen vysoké nároky na výkon. Rezignovat nehodlá, v lednu ale nebude funkci obhajovat.

„Děje se to pořád. Já mám a měl jsem to štěstí, že si umím vydělat v IT rozumné peníze a když jsem byl poslanec, neměl nikdy formální moc mě vyhodit,“ potvrzuje Peksa zkušenosti Jany Kolaříkové, která na stranickém fóru debatu o poslancových způsobech otevřela. Michálek prý vyhrožoval i jemu a několik lidí ze strany kvůli chování šéfa poslaneckého klubu odešlo.

„Co mě ale extra štve, pokud volená vedoucí odboru vyběhne s brekem ze zasedání nejvyššího exekutivního orgánu strany a zhroutí se na chodbě, protože jí tam někdo šikanoval. S člověkem, který jí toto provádí, já už v jednom orgánu sedět nechci. Bylo toho dost,“ píše Peksa a dodává: „Pokud 23. listopadu 2019 bude Jakub Michálek členem Republikového předsednictva, s platností k 24. listopadu 2019 rezignuji na funkci místopředsedy strany.“ 

Několik sporů, které s Michálkem vedla, vyjmenovala ve svém příspěvku na pirátském fóru i sama Kolaříková. Místopředseda strany si podle ní užívá bossing svých podřízených a přenáší na ně své problémy. „Správný lídr/vedoucí by se měl snažit nepřenášet své problémy na ostatní a neuspokojovat si své ego tím, že se k někomu chová vyloženě hnusně,“ tvrdí vedoucí personálního odboru pirátské strany.

Mám vysoké nároky, vysvětluje Michálek

Michálek odpoledne odmítl, že by kohokoliv šikanoval. Podle svých slov má pouze vysoké nároky na výkon lidí. „Myslím si totiž, že mám zodpovědnost vůči lidem. Máme pouze čtyři roky, abychom dotáhli do konce program, který jsme voličům slíbili. Chci, abychom tady odváděli výbornou práci. Je pravda, že jsem na lidi tvrdý, ale současně nejsem bezohledný,“ brání se Michálek.

Z postu místopředsedy rezignovat nehodlá, dva měsíce před koncem volebního období v předsednictvu by to považoval za nesmyslné, když se straně dle jeho slov daří výborně. Na lednovém celorepublikovém fóru ale nebude na post znovu kandidovat. Toto rozhodnutí zdůvodňuje tím, že se chce soustředit na práci ve vedení poslaneckého klubu.

Vedoucí personálního odboru Kolaříková na pirátském fóru vyzvala k odvolání Michálka z místopředsednické funkce. Ve dvě odpoledne v ní hlasovalo 258 členů strany, z nich 68 procent (176 hlasů) bylo pro. Podle Kolaříkové by Michálek měl zůstat v čele poslaneckého klubu, protože jeho práce ve sněmovně je velmi přínosná. „Nemyslím si ale, že by měl setrvávat ve vedení strany,“ míní.

V diskusi se vyjádřili i Michálkovi zastánci, například členové pražského krajského sdružení Matěj Kubíček a Tereza Vovesová. Šimon Barczi z karlovarského sdružení se domnívá, že Michálek i díky tomu, že empatie není jeho silná stránka, dokáže tvrdě bojovat za pirátské zájmy.

Předseda strany Ivan Bartoš zdůraznil, že Michálek je členem strany od jejího vzniku a i díky němu Piráti uspěli ve volbách. „Je to člověk, který je nastaven na výkon, preciznost a odvedené výsledky. Tak funguje navenek i do strany. Sociální vazby a empatie není Jakubova silná stránka,“ napsal Bartoš. Své stanovisko na fóru nesdělil, připomenul ale, že straníci budou o novém vedení rozhodovat v lednu.

Místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal uvedl, že jednání zahájí zřejmě dnes večer. Samotné hlasování o Michálkově odvolání by pak podle něj následovalo mezi 1. a 4. listopadem. Vyjádřil ale pochyby o tom, že by následně strana zvolila nového člena předsednictva. V lednu totiž budou Piráti v Ostravě volit nové vedení na zasedání celostátního fóra.

Michálka už Piráti jednou odvolávali

Michálkovi nehrozí odvolání ze stranické funkce poprvé. Po volbách do Poslanecké sněmovny o jeho konci na postu místopředsedy členská základna Pirátů hlasovala kvůli stažení stranické stížnosti na výsledky voleb, kterou Michálek stáhnul bez vědomí členů. Toto hlasování šéf pirátských poslanců ustál, postavily se za něj tři čtvrtiny straníků.

Podnět k hlasování může podat každý člen založením webové ankety. Aby se referendum uskutečnilo, za nynějšího stavu členské základny je musí podpořit nejméně desetina členů a zároveň se větší podíl straníků nesmí vyslovit proti.

V pirátských vnitrostranických referendech je návrh platný, pokud jej podpoří nadpoloviční většina hlasujících. Není v nich stanovena žádná hranice pro nutnou účast.