Pražská doprava zažila těžký den, kolaps se nekonal

Praha v pátek zažila několik masových akcí a s nimi spojená dopravní omezení. Se začátkem odpolední dopravní špičky začala doprava ve městě houstnout. Ucpaný byl především most Legií, kde byl omezen provoz v souvislosti s rozloučením s Karlem Gottem na nedalekém Žofíně. V ranní špičce přitom byla doprava v Praze podle policie spíše klidnější než obvykle. Večer se přidala ještě omezení v okolí fotbalového stadionu v Edenu, kde konalo ostře sledované utkání s Anglií, další uzavírky v centru souvisejí se Signal Festivalem.

V pátek se v Praze sešly tři velké akce pro desetitisíce lidí a všechny mají vliv na dopravu ve městě. Už od rána byla v plném proudu pieta za Karla Gotta v paláci Žofín. Kvůli ní bylo uzavřeno Masarykovo nábřeží v celé délce od mostu Legií k Jiráskovu mostu a omezen provoz na mostě Legií – auta musela jezdit po kolejích.

V devět hodin dopoledne byla podle policejní mluvčí Evy Kropáčové doprava ještě plynulá. „Musíme poděkovat občanům, že uposlechli naše výzvy a nejeli do centra autem,“ podotkla. Ranní provoz v hlavním městě byl podle ní dokonce volnější než v běžných dnech. 

Podle mluvčího hlavního města Víta Hofmana byla ranní dopravní situace v metropoli lepší, než se očekávalo, i proto, že se zodpovědně zachovali zaměstnavatelé. „Řada firem zavedla home office, takže lidé necestují do práce, za což firmám děkujeme,“ poznamenal.

Odpoledne byl ale situace horší. Doprava na mostě Legií i na Janáčkově nábřeží stála. Dopravní podnik musel z Masarykova nábřeží odklonit tramvajovou linku 17, která jezdí odklonem přes Národní třídu.

Festival a fotbal

Vše vyvrcholilo souběhem tří masových akcí po západu slunce. Rozloučení s Karlem Gottem na Žofíně začalo v 8:00, oficiální konec byl vyhlášen na 22:00, ale pro velký zájem byl palác otevřen i později. Dopravní uzavírka na Masarykově nábřeží je vyhlášena do odvolání, tramvajová výluka potrvá fakticky do sobotního rána – žádná noční linka tudy nejezdí.

V 19:00 začal druhý večer Signal Festivalu, který zahrnuje vizuální instalace na různých místech ve městě. Jedna z velkých světelných projekcí je na Smetanově nábřeží u mostu Legií. Účast na festivalu se odhaduje na stovky tisíc lidí, první den spatřily světelnou projekci u mostu Legií tisíce lidí.

Instalace zahrnuté do Signal Festivalu budou v pátek v provozu do půlnoci. Zároveň ve 20:45 začalo fotbalové utkání Česka s Anglií, které probíhá na stadionu v Edenu. Dopravní podnik a policie očekával dopravní komplikace především po skončení zápasu kolem jedenácté večer, kdy by okolí stadionu mohlo být neprůjezdné.

Od rána jsou v Edenu připraveni policisté, kteří proto také velmi rychle zareagovali na pokus skupiny klimatických aktivistů o blokádu dopravy na frekventované křižovatce v blízkosti fotbalového stadionu. Z vozovky je záhy po začátku blokády odvedli a legitimovali je.