Hnutí ANO podle Medianu v září mírně posílilo. Ve sněmovně by zůstalo devět stran

Hnutí ANO v září mírně posílilo a ve volebním modelu agentury Median obdrželo 31 % hlasů. Ve srovnání s předchozím průzkumem naopak mírně oslabili Piráti, stále ale zůstávají na druhém místě před ODS. Ve sněmovně by podle tohoto modelu zůstalo devět uskupení.

Lepší výsledek hnutí ANO může podle agentury souviset s tím, že žalobci zastavili stíhání předsedy hnutí a premiéra Andreje Babiše v případu Čapí hnízdo. „Jestli se jedná o jednorázový nárůst preferencí spojený právě s touto událostí, nebo zda půjde o dlouhodobý trend, nám ukážou až volební modely v následujících měsících,“ uvedla agentura. Podpora koaličních sociálních demokratů vzrostla o půl procentního bodu na sedm procent.

Naopak pokles zisku o půl procentního bodu zaznamenala třetí ODS, na druhé Piráty ztrácela procentní bod. Podpora Pirátů v porovnání se srpnem o procentní bod klesla, stejný pokles zaznamenalo také SPD. V září by hnutí dalo hlas 7,5 procenta voličů. KSČM, která ve sněmovně toleruje vládu ANO a ČSSD, si polepšila o půl procentního bodu na 6,5 procenta.

TOP 09 zůstala i v září srpnová podpora 5,5 procenta, stejného výsledku by podle modelu dosáhly také KDU-ČSL a STAN. Obě uskupení si v porovnání se srpnem polepšila o půl procentního bodu.

Nové politické hnutí Trikolóra poslance Václava Klause by získalo v září 1,5 procenta hlasů. Výsledek by byl o půl procentního bodu horší než v srpnu.

Statistická odchylka je v modelu Medianu plus minus 1,5 procentního bodu u malých stran a tři procentní body u velkých stran. Sběr dat se uskutečnil ve dnech 28. srpna až 29. září a zúčastnilo se ho 1012 respondentů.