Na způsob babího léta bude i zbytek září

Víkendové babí léto vydrží do konce září, v druhé polovině příštího týdne se maximální denní teploty vyšplhají místy až k 24 stupňům Celsia. Další týdny budou zřejmě teplotně průměrné. Srážkově má být období od 23. září do 20. října průměrné, více pršet by mělo v prvních dvou týdnech.

Podle dlouhodobého výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), má být příští týden teplotně nadprůměrný. „Minimální noční teploty se budou pohybovat většinou od dvanácti do sedmi stupňů Celsia, na severovýchodě budou zpočátku
až čtyři stupně,“ uvedli meteorologové.

Maximální denní teploty podle nich dosáhnou hodnot mezi 16 až 20 stupni Celsia, ve druhé polovině týdne místy až 24 stupňů. První tři týdny měsíce října pak budou podle ČHMÚ teplotně průměrné.

Relativně nejchladnějším by měl být týden od 7. do 13. října s týdenním průměrem nejnižších nočních teplot kolem čtyř stupňů Celsia a týdenním průměrem nejvyšších denních teplot kolem 13 stupňů.

Bude říjen deštivější?

Srážkově budou první dva týdny pravděpodobně průměrné až slabě nadprůměrné s týdenním úhrnem kolem 15 milimetrů, ostatní dva týdny budou srážkově průměrné až podprůměrné. Průměrný úhrn srážek pro období následujících čtyř týdnů je 40 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro toto období je 10,1 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1972, kdy průměr činil šest stupňů Celsia. Zatím nejvyšší průměr zaznamenali meteorologové v roce 1966, kdy činil 13,3 stupně.