Brno se chtělo soudit o dům s vdovou po válečném veteránovi. Nakonec si to zřejmě rozmyslí

Reportéři ČT: Brněnská pocta (zdroj: ČT24)

Generálmajor Miloš Knorr bojoval proti nacistické i komunistické diktatuře, po válce odešel do exilu, a veškerý jeho majetek včetně poloviny domu v Brně tak propadl státu. Knorrova žena Betty Lee se zatím marně snažila získat majetek zpět. I přes rozhodnutí soudu, že se na Knorra vztahují rehabilitace a majetek se má jeho manželce vrátit, se chtělo Brno o polovinu jeho domu soudit. Až po natáčení pořadu Repotéři ČT město oznámilo záměr vzdát se objektu ve vdovin prospěch.

Generálmajor Miloš Knorr se účastnil vylodění v Normandii a po únoru 1948 pomáhal tisícům lidí prchajícím z komunistického Československa. Dům v Charvátské ulici v Brně, přesněji řečeno jeho polovinu, mu v padesátých letech zabavil komunistický režim poté, co byl nucen emigrovat.

Miloš Knorr je už deset let po smrti a ani jemu, ani jeho ženě Betty Lee Knorrové se dosud nepodařilo dům získat od města zpět. „Ukradený majetek se má vrátit,“ uvádí advokát Betty Lee Knorrové Lubomír Müller.

Soud: Na Miloše Knorra se vztahují soudní rehabilitace

Krajský soud v Brně v březnu tohoto roku vydal usnesení, kterým určil, že se na Miloše Knorra vztahují soudní rehabilitace a majetek se má jeho manželce vrátit. Radní a zastupitelé brněnského magistrátu přesto jednomyslně a bez diskuze odhlasovali, že podají žalobu. „Lidem, kteří o tom rozhodovali, bych řekl: Jste nevychovanci,“ hodnotí rozhodnutí města spisovatel a publicista Karel Pacner.

Někteří zastupitelé tvrdí, že soudní verdikt neznali. „V radě jsme o něm určitě nevěděli a v zastupitelstvu pravděpodobně také ne,“ sdělil radní města Brna Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). „Dostal jsem odpověď z magistrátu od druhého náměstka primátorky pana Tomáše Koláčného, že musí postupovat s péčí řádného hospodáře, a není možné uznat vlastnické právo,“ dodává advokát Betty Lee Knorrové Lubomír Müller.

Politické pletichy nebo nevědomost?

Na to, jestli ví, co je v usnesení Krajského soudu v Brně, se redaktorka pořadu Reportéři ČT Markéta Dobiášová ptala i náměstka primátorky Tomáše Koláčného. Ten si ale nebyl jistý, jestli se sporná polovina domu v usnesení nachází. „Usnesení Krajského soudu v Brně odkazuje na předešlá rozhodnutí, kterými byl majetek zabaven. Pokud měli nejasnost, tak se mohli zeptat,“ podotknul Müller.

„Myslím, že jsou to politické pletichy. Věřím, že Miloš chtěl jenom spravedlnost. Pro peníze to nedělal,“ řekla Betty Lee Knorr. „Říkal mi, že cítí největší zadostiučinění z toho, že se mu podařilo dostat několik tisíc lidí, uprchlíků z komunismu do bezpečí,“ dodal publicista Pacner.

Po generálu Knorrovi by měla být pojmenovaná ulice

„Miloš Knorr k Brnu patří, protože tam před válkou pobýval, sloužil tam jako voják. K Brnu patří už z toho důvodu, že je rodák z nedalekých Ivančic,“ je přesvědčen historik Ústavu pro studium totalitních režimů Libor Svoboda.

Brněnská metropole se tak dostávala do paradoxní situace. Zatímco letos v červnu zastupitelé na brněnském magistrátu odsouhlasili, že proti vdově Miloše Knorra podají žalobu a rodinný majetek jí nevrátí, zastupitelé radnice Brno-střed rozhodli, že navrhnou po generálu Knorrovi pojmenovat uličku vedle justičního areálu.

„Neznám úplně dobře tu situaci, neznám dobře ty lidi. Neznám dobře ani ty politiky, ale zdá se mi to velmi podivné,“ řekla Betty Lee Knorr.

Město chtělo spornou polovinu domu prodat

V odůvodnění majetkového odboru je psáno jednoduše, proč by se mělo město o část domu s Betty Lee Knorrovou nadále soudit. Vedlejším účastníkem žaloby má být i současná spoluvlastnice domu Gita Urbanová. Ta má prý také na vyřešení celé záležitosti zájem. Město by jí pak případně vyhraný podíl mohlo prodat.

„Když jsem s ní mluvila, tak mi řekla, že několik let jedná s městem o tom, že ho odkoupí ve chvíli, kdy se potvrdí, že polovina domu je majetkem města. Prý jsou na tom už s městem domluvení,“ popsala Jana Ustohalová z Deníku N. Na dotaz reportérky Markéty Dobiášové ale Tomáš Koláčný řekl, že Urbanovou nezná.

„Město navíc navrhlo, aby Betty Lee Knorrová byla z té věci úplně vyřazena. Ona o tom vůbec nevěděla. Já jsem se to náhodou dozvěděl, když jsem se díval na internetový záznam katastrálního úřadu,“ sdělil vdovin právní zástupce.

Na dotaz reportérky Dobiášové, z jakého důvodu dal magistrát návrh na výmaz v katastru nemovitostí v neprospěch paní Betty Lee, radní pro oblast majetku Róbert Čuma (Piráti) nechtěl odpovědět.

„Na přelomu května a června letošního roku jsem dával několika médiím vyjádření, že hledáme cestu, jak situaci narovnat, i když neexistuje právní titul,“ řekl náměstek primátorky Brna Tomáš Koláčný (Piráti).

„Máme právní názor, že z tohoto rozhodnutí není jednoznačně dáno, že město není vlastníkem. Nezbývá nám nic jiného než počkat na nezávislé rozhodnutí soudu,“ dodala primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Historik: Nejlepší hrdina je mrtvý

„Je to ukázka toho, jak to u nás funguje, a také ukázka přístupu Čechů k hrdinům. Hrdina je nejlepší, když je mrtvý a nic po nikom nechce. Můžeme mu postavit pomník, nosit k němu květiny, pojmenovávat po něm ulice,“ míní historik Ústav pro studium totalitních režimů Libor Svoboda.

Po natáčení Reportérů ČT vydalo vedení města Brna tiskovou zprávu. Dosavadní postup vedení soudního sporu s Betty Lee Knorrovou město Brno opouští a chce se domluvit. Případ křivdy způsobené dřívějším režimem generálu Knorrovi a jeho pozůstalým tak bude ukončen. Poloviny domu se město Brno vzdá a Betty Lee Knorr vrátí zpět.