V rozsáhlé kauze kolem oprav kladrubského hřebčína nakonec soud potrestal jen tři lidi

UvR: V rozsáhlé kauze kolem oprav kladrubského hřebčína nakonec soud potrestal jen tři lidi (zdroj: ČT24)

Za údajnou korupci při zakázkách na opravu hřebčína v Kladrubech potrestal soud tři obžalované peněžitými tresty a jednoho také podmínkou. Ostatní obžalované však zprostil: policie původně obvinila osmnáct fyzických osob a také pět velkých stavebních firem. Pondělní rozsudek není pravomocný.

Trest ročního vězení s podmínkou na tři roky a peněžitý trest 30 tisíc korun dostal bývalý šéf pardubické stavební firmy Cettus Vladimír Nový. Podle obžaloby byl u všech realizovaných zakázek v kladrubském hřebčínu. Působil tehdy jako dozor zadavatele a přes něj měly odcházet z hřebčína obžalovaným informace o zakázce na opravu. Soud ho potrestal za pět skutků při pokusu o ovlivnění dvou zakázek.

„Nepochybně chtěl získat práci pro sebe i jím zastupovanou firmu Cettus. Bylo to ale v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách,“ řekl předseda senátu krajského soudu Roman Drahný s tím, že „zčásti docházelo ke zjednávání určité výhody“.

Pokuty dostal ještě architekt Lukáš Pavlík a Daniel Chráska, a to 20 a 15 tisíc korun. Pracovali na drobných projektech. 

Rozsudek, který padl po šesti letech, ovšem není pravomocný. „Můj další postup je, že jsem proti všem výrokům nalézacího soudu v neprospěch všech obžalovaných podal odvolání, neboť jsem se s tou právní kvalifikací neztotožnil. A neztotožnil jsem se ani se závěry ohledně pochybností o vině zproštěných obžalovaných,“ uvedl státní zástupce Adam Borgula.

Šest let zmařených životů, prohlásil obhájce

Celou kauzu odstartoval v roce 2013 zásah tehdejšího policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, a to na několika místech země. Zásah sestával mimo jiné ze zatýkání a domovních podmínek. Osobně na to dohlíželi vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a tehdejší šéf protimafiánského útvaru policie Robert Šlachta.

Obžaloba pak byla podána pro podezření ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU, z dotačního podvodu nebo pletichy při zadání veřejné zakázky. Podle státního zastupitelství souvisela trestná činnost s první a druhou etapou obnovy hřebčína.

Obžalovaní se zodpovídali ze způsobení dvanáctimilionové škody. Před soudem stanulo sedmnáct lidí – obviněno jich bylo osmnáct, ale jeden z nich zemřel – a pět právnických osob. Šlo vesměs o velké stavební firmy: Geosan Stavební, Chládek a Tintěra, Strabag, Cettus nebo Metrostav. Právě za zvýhodňování firem Chládek a Tintěra a Metrostav byl někdejší ředitel pardubické firmy Cettus Nový nepravomocně potrestán. 

Čtrnáct lidí ale odešlo v pondělí od soudu bez trestu. „Dva batalióny četníků, mnohahodinové výslechy a co z toho máme? Šest let zmařených životů. To je, myslím, velké varování,“ shrnul obhájce firmy Chládek a Tintěra Tomáš Tyll.

Hřebčín musel v minulosti zrušit dva tendry na opravu za více než 200 milionů korun. Opravit hřebčín se podařilo až na třetí pokus.