Temná stránka práce novinářek: nadávky a sexuální obtěžování na denním pořádku

Pro 90 procent amerických žurnalistek jsou největší hrozbou útoky na internetu. Ukázal to nový průzkum newyorského Výboru na ochranu novinářů (CPJ). Vulgární příspěvky a zprávy v online prostředí byly zároveň jedním z nejčastějších typů útoku, které novinářky z USA a Kanady zažily. Není to ale problém jen v americkém prostředí – čelí mu i Češky.

Podle nové studie se novinářky ze Spojených států a Kanady cítí méně bezpečně než dříve. S tvrzením, že se jejich povolání stalo v posledních pěti letech nebezpečnějším, souhlasilo 85 procent z nich. Zhruba dvě třetiny se staly terčem verbálních útoků, polovina pak čelila útokům na internetu.

Nenávistné zprávy i fotografie penisů

Více než polovinu respondentek napadli internetoví trollové. S tím mají zkušenosti i české novinářky. „V médiích pracuju zhruba sedm let a různé nepříjemné sprosté zprávy mi chodí úplně od začátku. Bývají takové vlny, třeba když mám nějaké neoblíbené, nepopulární téma, tak se to zostří a pak je zase chvíli klid, ale v podstatě to trvá celou dobu,“ řekla Zdeňka Trachtová z Českého rozhlasu.

Nadávky a nenávistné zprávy, výhrůžky, sexuální návrhy nebo přímo fotografie intimních partií – takové nevyžádané zprávy často plní sociální sítě novinářek. „Nadávali mi hrubě, sprostými slovy. Zpochybňovali to, že jsem dobrá novinářka nebo jakákoliv novinářka. Útočili na můj vzhled, na moje profesní schopnosti a samozřejmě útočili na můj intelekt,“ vzpomněla na jeden případ zpravodajka Jana Ciglerová z Deníku N.

Zdeňka Trachtová potom dostává narážky na svůj vzhled, věk nebo barvu vlasů. „Velmi často mi ti takzvaní fanoušci psali a přáli mi znásilnění, to řadím mezi ty nejhorší věci,“ dodala.

S útoky v internetovém prostředí se setkávají všichni novináři, kteří vstupují do veřejného prostoru, ale právě hrozby se sexuálním podtextem míří především na ženy. „Hatery samozřejmě zažil každý, ale rozdíl je přesně v tom, že u nich je hodnocený vzhled a soukromý život. Je tam vyhrůžka, že dojde k nějakému skupinovému znásilnění a podobně,“ vysvětlil Kamil Fila, publicista a filmový kritik, který se zabývá i tématu genderu.

Jana Ciglerová podotkla, že internetové útoky „vždycky zanechají pachuť“. „Moje kolegyně, kamarádky popisují, že jim je z toho špatně, že mají zkaženou náladu, že jsou bez energie, že je jim kolikrát až do breku,“ zdůraznila.  

Útoky od kolegů zažila šestina amerických novinářek

Nejvíce útoků přichází zvenčí, tedy z řad veřejnosti a publika. Potvrzuje to i výzkum CPJ – podle něj takový útok zažilo 60 procent oslovených novinářek. Podle studie bylo ale také téměř 40 procent novinářek nějak napadeno respondentem a necelých 17 procent dokonce redakčním kolegou.

O takových případech hovoří i české novinářky včetně Jany Ciglerové. „Zažila jsem sexuální obtěžování. Byl to kolega, který byl ze zaměstnání potom vyhozený. Po večerech, zřejmě posílen alkoholem, vypisoval mně a kolegyním nejdřív krásné pochvalné zprávy, které se stupňovaly s tím, že začaly nabírat silnějšího a silnějšího sexuálního charakteru. Nakonec to u některých z nás končilo až snímky intimních partií,“ popisuje novinářka.

S kolegyněmi o sobě navzájem nevěděly, ale jakmile se navzájem svěřily, vyšlo najevo, že se případ týkal většího počtu žen v redakci.

Liga LOL: odhalené „monstrum“ z Francie

Na výrazný případ, kdy na novinářky útočili jejich kolegové, upozornila média například letos v únoru. Několik francouzských žurnalistů řídilo facebookovou skupinu nazvanou „League du LOL“, která šikanovala především ženy. Její členové na sociální síť přidávali sexistické a rasistické urážky, vtipy o znásilnění a dokonce pornografické fotomontáže. Sdíleli je mezi sebou, ale s pomocí falešných účtů je posílali i svým obětem.

Skupina vznikla v roce 2009, odhalena ale byla až letos a několik jejích členů bylo suspendováno nebo propuštěno. „Původní myšlenkou nebyla kyberšikana žen. Jen zábava. Podoba žertů ale rychle nabrala problematickou podobu a my jsme si to neuvědomili,“ napsal pak na Twitter zakladatel skupiny Vincent Glad s tím, že se od ní už před lety odpojil. „Stvořil jsem monstrum a ztratil nad ním kontrolu,“ dodal. Skupinu odhalili paradoxně jeho kolegové z deníku Libération.