Koněvova dcera chce převézt maršálův pomník z Prahy do Moskvy

Dcera sovětského maršála Ivana Koněva se pokusí převézt sochu svého otce do Moskvy. Natalja Koněvová to oznámila na stránkách ruského armádního týdeníku Zvezda. Podle předsedů ČSSD i ODS by o osudu sochy, kolem které panuje dlouhodobá kontroverze, měli rozhodnout občané Prahy 6, na jejímž území pomník stojí.

Koněvova dcera Natalja chce převézt památník svého otce z Prahy. „Zatímco se Češi hádají o výklad vlastních dějin, dostali jsme nápad převézt pražský památník do Ruska,“ uvedla Koněvová s tím, že na rozhodnutí pražských úřadů o osudu sochy nehodlá čekat. Pomník by prý mohl stát na moskevské ulici Maršála Koněva.

„Ivan Koněv Čechům nic neudělal, ale nejsou žádné záruky, že vandalové nechají památník na pokoji. Budu žádat jeho převoz,“ dodala Koněvova dcera, která je prezidentkou ruského Fondu památky vojevůdců vítězství.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) považuje rozhodnutí dcery sovětského maršála přemístit sochu do Moskvy za vstřícný a moudrý krok, který by dění kolem pomníku uklidnil. Lituje, že to ruská strana neudělala už dříve, kdy jí městská část sochu nabízela. Pokud je návrh pravdivý, tak o něm bude podle starosty jednat zastupitelstvo Prahy 6.  

Hamáček: Medinskij promeškal příležitost mlčet

Dlouhodobý spor o sochu tento týdne přiživil ruský ministr kultury Vladimir Medinskij, který v pátek označil kvůli úvahám o přesunutí sochy starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) za nacistu. Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček na to v nedělních Otázkách Václava Moravce (OVM) reagoval s tím, že do toho ruskému ministrovi nic není a Medinskij podle něj „promeškal příležitost mlčet“. 

„(Ministr zahraničí) Tomáš Petříček už řekl, že omluva pana ruského ministra by tu věc vylepšila, nebo byla posunem. Jestli to bude formou předvolání ruského velvyslance – proč ne. Určitě si mají co říci. Ruská federace šlápla vedle a ten komentář byl skutečně naprosto zbytečný a urážlivý,“ míní předseda ČSSD.

Sochu by ale nedostraňoval. „Já to beru jako součást historie a za mě tam (k pomníku) stačilo dát vysvětlující tabulky, ty jsou podle mě jasné,“ uvedl ministr. „A pokud to má někdo řešit, ať si to vyřeší Praha 6 formou nějakého referenda,“ uzavřel Hamáček s dodatkem, „ať si to vyřídí pan ministr (Petříček) s (ruským) velvyslancem“.

Fiala: Je třeba, aby s námi Rusko jednalo jako s nezávislým státem

Fiala v reakci na Medinského vyjádření v sobotu uvedl, že Petříčkem požadovaná omluva nestačí a že by si ministr měl předvolat ruského velyvslance, což je v diplomacii krok vyjadřující nesouhlas. „Je nutné, aby s námi jednala i velmoc důstojně, tak, jak se to sluší vůči nezávislému státu,“ dodal v nedělních OVM.

„Je to naše věc, my si to musíme v České republice rozhodnout, ať si to rozhodnou lidé na Praze 6,“ shodl se s Hamáčkem předseda ODS. Osobně by Koněvovu sochu ve veřejném prostoru nechtěl.

1. část OVM: Jan Hamáček (ČSSD) a Petr Fiala (ODS) (zdroj: ČT24)

Praha 6 bude osud sochy řešit ve čtvrtek

Koněv v roce 1945 osvobozoval Prahu, v roce 1956 ale řídil brutální potlačení maďarského povstání sovětskou armádou a v roce 1961 se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou zdi.

V roce 1968 podle některých zdrojů přijel do Československa, aby se setkal s nově zvoleným prezidentem Ludvíkem Svobodou, zatímco někteří členové jeho delegace začali mapovat terén pro případnou invazi.

Kolem Koněvova památníku, který v pražské Bubenči stojí od roku 1980, panuje dlouhodobá kontroverze, která vyústila v pravidelné poškozování sochy, v pokusy památník ohradit a v demonstrace. Městská část bude o pomníku jednat 12. září na zastupitelstvu, starosta Kolář chce sochu přestěhovat jinam.

Podle ruského velvyslanectví v Praze je postup Prahy 6 zneuctěním památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa.

Jan Hamáček o Petr Fiala mluvili v Otázkách Václava Moravce také o zdravotnictví, vývoji kolem trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO), návrhu zákona o státním zastupitelství či státním rozpočtu. Celý záznam ve videu výše v článku.