Lidovci vykročili k volbám přes internet. Zatím jen ze zahraničí

Praha – Pro možnost volit ze zahraničí korespondenčně a elektronicky už od roku 2017 se vyslovila KDU-ČSL, poslanec Ivan Gabal avizoval, že předloží příslušný návrh do koaličního jednání. Distanční volba by se týkala sněmovních, prezidentských a evropských voleb. Podle Gabalových slov si tuto možnost žádá realita 21. století. Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) ale považuje takvou myšlenku za nesmysl, který by vedl jen k dalším machinacím s hlasováním.

„V 21. století cestujeme, studujeme v zahraničí, žijeme tam a pracujeme, a je tedy potřeba, abychom měli možnost participovat na volbách doma,“ zdůvodnil potřebu zavést distanční způsob volby poslanec. Podle něj by ČR měla již překonat „komunistický syndrom“, že kdo se ze země vzdálí, nemá právo ovlivňovat její politiku.

Korespondenční a elektronické hlasování prostřednictvím datové schránky by se týkalo sněmovních, evropských a prezidentských voleb. Lidovci by podle něj rádi viděli návrh v platnosti od ledna 2017, tedy už při příštích prezidentských a sněmovních volbách. „V prvé fázi by se distanční volby (…) týkaly výhradně voleb ze zahraničí,“ zdůraznil.

Oba způsoby povedou ke zvýšení volební účasti a demokratičnosti voleb, protože umožní volit těm, kteří by se z nejrůznějších důvodů k volebním urnám dostavit nemohli, prohlásil Gabal. Odvolává se na zkušenosti s distanční volbou z Německa, Rakouska nebo Slovenska.

  • Pro korespondenční hlasování se počítá s využitím takzvané hlasovací sady, v níž voliči najdou hlasovací lístky, volební obálku, formulář pro ověření totožnosti a nadepsanou obálku, ve které pošlou vyplněné dokumenty na příslušný úřad.
  • Pro elektronické hlasování by se využil systém datových schránek. Zavedení systému by podle Gabala stálo asi 20 milionů korun. Při celkovém objemu nákladů na volby to podle lidoveckého poslance není moc. Připravený legislativní návrh nyní dostane na stůl koalice.

Návrh lidovců by se měl postupně proměnit podle představ Gabala v návrh vládní, který by koalice posléze předložila do sněmovny. Pokud by se systém hlasování osvědčil, mohl by být v budoucnu využíván šířeji, zdůraznil.

ČSSD návrh nevítá, TOP 09 je pro

Distanční možnost voleb ale nepodporují sociální demokraté. „Budou se nakupovat volební lístky, volby už nebudou tajné. Budou lidé, kteří budou stát doma za svými příbuznými a říkat jim, jak mají volit,“ kritizoval myšlenku lidovců Jeroným Tejc.

Naopak opoziční TOP 09 s podobným návrhem chtěla přijít sama. „TOP 09 obecně podporuje zavedení zejména korespondenční volby… Vítáme tento návrh, máme sami připravenou novelu zákona a uvidíme, který z návrhů bude lepší, případně se navzájem podpoříme,“ uvedl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. K eletronické volbě je opoziční poslanec podle svých slov skeptický, ale nebrání se diskusi. 

Vedle toho komunisté se tímto způsobem volby ještě nezabývali, ale pokud by distanční způsob podpořili, tak spíše v elektronické formě než korespondenční. „Tento způsob volby pro nás není prioritou z hlediska volebního zákona. Pokud bude takovýto návrh předložen, nebráníme se jeho věcnému posouzení, a pokud to bude v souladu s volebním systémem a nebude tento systém příliš měnit, je možné, že se nakonec dohodneme na podpoře tohoto návrhu,“ uvedl za KSČM Stanislav Grospič.