Požadavek Benešové soudy nestihnou. Tak jim lhůtu prodloužíme, reaguje ministryně

Události: Soudy nestihnou požadavek ministerstva spravedlnosti na prověření 133 tisíc exekucí (zdroj: ČT24)

Soudy do září nestihnou prověřit 133 tisíc podezřelých exekucí, jak od nich požaduje ministerstvo spravedlnosti. Už dříve to avizovala Soudcovská unie. Podle ministerstva je potřeba projít ta řízení, u kterých hrozí, že jsou vedena na základě neplatných rozhodčích doložek.

U Obvodního soudu pro Prahu 9 je Karel Hanuš jediným soudcem, který má na starosti agendu exekucí. Věnuje se jí už tři roky. Případy problematických rozhodčích doložek na žádost ministerstva nevyhledává.

Považuje takový postup za znevýhodnění těch lidí, kteří situaci sami řeší. „Budou mít stejný, možná i horší servis než lidé, kteří si prostě lehkomyslně naberou úvěry, pak se odhlásí z místa trvalého pobytu, a myslí si, že se to nějak vyřeší za ně,“ vysvětluje Karel Hanuš.

Právě u obvodního soudu pro Prahu 9, kde soudce působí, by měli zkontrolovat kolem 1500 případů. Pokud by se soudce nevěnoval ničemu jinému, naplnit představu ministryně Marie Benešové (za ANO) by mu zabralo zhruba dva roky.

Podle ministryně by ale měli mít hotovo už po prázdninách. Úřad kvůli tomu na soudy rozeslal tabulku se seznamem konkrétních exekucí, které mohou být nezákonné. 86 soudů v Česku by mělo prověřit bezmála 133 tisíc podezřelých exekucí.

„Chtěli jsme, aby nám vytipovali, které exekuce jsou na zastavení. Je to v jejich pravomoci. Uvidíme, jestli to stihnou. Možná to nestihnou, tak jim asi prodloužíme lhůtu,“ říká Marie Benešová.

Ministerstvo tvrdí, že pomáhat soudcům má vyšší soudní úředník. „Samozřejmě musí konečné rozhodnutí udělat soudce. Ten vyšší soudní úředník mu ale může připravit veškeré podklady,“ říká k představě mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Soudce kladenského okresního soudu Lukáš Randa zdůrazňuje, že s ukončením exekuce dluh nemizí. „To, že je exekuce zastavena, ještě neznamená, že tím zanikl celý dluh. Ten zde samozřejmě nadále je a věřitel ho bude vymáhat jiným způsobem,“ podotkl.

I když podle ministerstva nejde o příkaz ke kontrolám, na podzim hodlá ministerstvo u soudů zjišťovat, jak se zastavováním nezákonně vedených exekucí pokročily.