Žádná ústavní krize nebyla, říká Filip. Nejvěrnější koaliční strana je ve skutečnosti KSČM, kritizuje Rakušan

Filip si myslí, že ústavní krize nebyla, podle Rakušana ČSSD spor o ministra kultury prohrála (zdroj: ČT24)

Drama kolem výběru nového šéfa resortu kultury nebylo ústavní krizí, spíše krizí personální. V rozhovoru pro Události, komentáře to uvedl šéf komunistů Vojtěch Filip. V ústavních funkcích by podle něj neměly být osoby, které se stanou pouhými „automaty na podpisy“. Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana sociální demokracie prohrála, když netrvala na dodržování ústavy prezidentem. Za de facto „nejvěrnější koaliční stranu“ označil KSČM.

„Lubomíra Zaorálka znám po celé působení v politice od 90. let. Byl jsem v době, kdy byl předsedou sněmovny, jeho místopředsedou, a pokud vím, tak si jako dramaturg československé televize v Ostravě udělal v kulturní frontě své místo. Už dělal ministra, má manažerské zkušenosti, takže ten resort snad velmi rychle zvládne,“ ohodnotil Filip návrh na jmenování Zaorálka ministrem kultury.

Podle předsedy KSČM má tento resort velký význam. „Každý kulturní národ si přeje, aby jeho kultura nějakým způsobem někam směřovala a ukazovala historii a budoucnost národa,“ upozornil Filip.

Jemu osobně se od začátku nelíbilo, že sociální demokracie přestala podporovat Antonína Staňka jako ministra kultury.

„Jeho práce se mi jevila jako pozitivní, takže jsem se proti tomu ohradil. Jestliže přišel na nedostatky v organizacích, které zřizuje ministerstvo kultury, ať už to byla Národní galerie, nebo jiné instituce, tak se zachoval jako řídicí pracovník, to znamená, že udělal kroky, které vedly buď k odvolání těch lidí, nebo ke změně v samotném orgánu té instituce,“ podotkl Filip.

V ústavních funkcích by pak předseda KSČM nerad viděl lidi, kteří by byli pouhými „automaty na podpisy“. Filip tak reagoval zejména na odpor prezidenta vůči původnímu kandidátu ČSSD, jímž byl Michal Šmarda. „K politice patří vyjednávání, vyjednání dohody a kompromisy,“ prohlásil šéf komunistů.

Rakušan: Zaorálek mnohokrát kritizoval Babiše jako premiéra

Rakušan vnímá nominaci Zaorálka se smíšenými pocity. „Mně se velmi těžko komentuje volba Lubomíra Zaorálka, kterého si lidsky vážím, znám ho jako člena zahraničního výboru a jako odborníka v oblasti zahraniční politiky. Je to určitě vzdělaný a sečtělý člověk, který ve vládě jednoznačně ostudu dělat nebude,“ míní šéf hnutí STAN.

Na druhou stranu připomněl, že Zaorálek v minulosti mnohokrát kritizoval, že je premiérem Andrej Babiš (ANO).

„Je tu také hořkost na patře z toho, že tu nebyly dlouhodobě respektovány ústavní principy. Premiér Babiš přece nominaci Šmardy na Pražský hrad po vyjednáváních sám poslal a prezident toto nerespektoval. Dává to pocit, že se tu nerespektovalo něco důležitějšího a že jsou tu důležitější principy, než je samotné jméno nového nominanta na ministra kultury, které nebyly respektovány,“ poznamenal Rakušan.

Hrad po oznámení Zaorálkovy nominace uvedl, že se prezident bude chtít s kandidátem sejít po oficiálním předložení návrhu na jmenování. Poté ho jmenuje ministrem. Vstup Zaorálka do vlády by ovlivnil i obsazení sněmovních výborů. Zaorálek nyní předsedá zahraničnímu výboru, jako člen vlády by ale musel z výboru odejít.

Nejistý osud vlády? Koalice podle Filipa vydrží

Pokud jde o další osud současné koalice, podle Rakušana je vláda slabá. „Na stole leží neprojednané zákony, protože koalice řeší svoje vlastní problémy. Paradoxně v celém tom schématu se ukazuje, že nejvěrnější koaliční stranou, byť to není koalice přiznaná, je KSČM. Ta udržuje stabilitu, je ochotna podpořit rozpočet za nějakých svých jasně definovaných podmínek,“ soudí šéf STAN.

„Podzim bude rozhodně žhavý. Cítíme, že ne všichni sociální demokraté jsou po dlouhou dobu s touto vládou v komfortním stavu. Byť Šmardu po všech těch útocích chápu, tak je to prostě prohra sociální demokracie. Ani tato strana netrvala na tom, aby byla ústava prezidentem dodržována,“ podotkl Rakušan.

Podle Filipa spor o obsazení funkce šéfa ministerstva kultury ústavní krizí nebyl. „Byla to krize spíše personální,“ myslí si předseda KSČM, který připomněl třeba případ nejmenování Františka Brožíka prezidentem Václavem Havlem do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. „Vadí mi, že je tu dvojí metr, někomu se odpouští všechno,“ dodal Filip.

Zdůraznil, že komunisté si nepřejí destabilizaci země a respektují výsledky svobodných voleb. „Myslím si, že koalice vydrží,“ konstatoval šéf KSČM.