Stavba léčebny bez povolení pokračuje. Zastupitelé Dvora Králové projednají územní plán

Události: Nepovolená stavba ve Dvoře Králové (zdroj: ČT24)

Stavební firma dál pokračovala v nepovolené stavbě léčebny dlouhodobě nemocných ve Dvoře Králové nad Labem. Stavební úřad ji přitom už v květnu zakázal a společnost dostala pokuty v řádu desetitisíců korun. Proti léčebně protestují manažeři nemocnic, černou stavbu by ale mohla legalizovat změna územního plánu, o které budou zastupitelé jednat v září.

„Staví se vesele dál bez stavebního povolení, stavební povolení je jenom na starou budovu a na ty nové objekty není. Je to určitě špatně, velká stavební firma by měla jít příkladem i drobným,“ věří místní zastupitel Jan Bém (ODS).

Stavební úřad zjistil při kontrolách už třikrát totéž co Bém. Stavbu zdravotnického zařízení navíc na tomto místě nedovoluje ani územní plán. Podle mluvčí městského úřadu Miroslavy Kameníkové byly ve správních řízeních opakovaně uloženy pokuty ve výši několika desítek tisíc korun. Konkrétnější úřad být nechtěl, správní řízení je totiž neveřejné.

Tento čtvrtek bude radnice stavební firmu Žižka znovu kontrolovat. Ta má jen drobná povolení, třeba na terénní úpravy. V březnu požádala o dodatečné stavební povolení samotné léčebny. V květnu jednatel společnosti Vladislav Žižka chtěl s novináři mluvit na osobní schůzce, tu ale později zrušil a vyjádřit se odmítá.

Zastupitelé projednají změnu územního plánu

V léčebně se sto šedesáti čtyřmi lůžky má pracovat až devadesát lékařů a zdravotních sester. Podle manažerů veřejných nemocnic projekt bourá koncepci zdravotnictví kraje a může zavinit odliv zdravotníků.

Načerno stavěné středisko má ale i své zastánce. „Stavba by byla městu a jeho okolí prospěšná. Menší zlo je povolit stavbu a povolit změnu územního plánu,“ nechal se slyšet starosta Dvora Králové Jan Jarolím (ANO).

Právě případná změna územního plánu je podmínka pro to, aby stavební úřad mohl nepovolenou léčebnu dodatečně legalizovat. Královédvorští zastupitelé ji projednají na začátku září.