V obcích, kde řádily přívalové deště, mají šanci získat peníze na odstranění škod

UDÁLOSTI: Kraje a obce mohou žádat o dotace na opravu majetku, který jim letos zničil přívalový déšť (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj rozdá 50 milionů korun obcím, případně krajům, kterým poničily majetek přívalové deště. Zejména menší obce čekají na dotační výzvu jako na smilování, protože pro jejich skromné rozpočty by opravy byly příliš velkou zátěží.

Ministerstvo pro místní rozvoj začátkem září vyhlásí výzvu na dotace pro opravu škod způsobených přívalovými dešti. Obce a kraje potom budou moci žádat o příspěvky dva měsíce. „Obce mohou dostat až 70 procent dotace na náklady, kraje 40 procent – od 200 tisíc až do pěti milionů korun,“ upřesnil náměstek ministryně pro místní rozvoj Zdeněk Semorád.

Některé obce pomoc s opravami škod způsobených divokým počasím nutně potřebují, samy na ně nemají peníze. Ve středočeské Petroupimi je potřeba opravit most, což stojí dva miliony korun. Celoroční rozpočet ovšem představuje pouhé tři miliony. „Když si vezmete, že skoro dvě třetiny rozpočtu stál most, to by nešlo pořídit,“ zdůraznil starosta Jiří Černý. 

Ministerstvo ujišťuje, že bude každý projekt hodnotit individuálně. K žádosti bude třeba připojit fotodokumentaci, pomoci mohou i místní obyvatelé, kteří si déšť, záplavy a škody vyfotili. Intenzitu přívalových dešťů pak ministerstvo zjistí přes hydrometeorologický ústav.