Největším konkurentem motocyklové Velké ceny v Brně je rakouský Spielberg. Srovnali jsme zázemí obou závodů

Velká cena Rakouska (zdroj: ČT24)

Týden po odjetí Velké ceny silničních motocyklů v Brně se závodníci přesunuli do sousedního Rakouska. Velká cena ve Spielbergu se konala teprve třetím rokem, pro Brno je ale největší konkurencí. Každý rok tam přijíždí víc fanoušků, kteří oceňují v horském prostředí klid, čistotu a kvalitní zázemí.

Okruh v podhůří dvoutisícových hor, jen tři a půl hodiny cesty od Brna. Velká cena Rakouska se tu poprvé jela v roce 2016 a už tehdy začala směle konkurovat Brnu. Na rozdíl od jihomoravské metropole přespávají fanoušci na rakouské Velké ceně převážně v kempech. V bezprostřední blízkosti okruhu je jich hned šest.

Nejbližším větším městem je dvanáctitisícový Knittelfeld. Ten nabízí desítku penzionů nebo hotelů a pár pokojů v soukromí. V celém údolí je k dispozici kolem tří tisíc lůžek, a ty si dlouho dopředu rezervují pořadatelé nebo závodní týmy.

Zbytek, tedy hlavně fanoušci, musí pod stan. „Tady je mnoho farem. Farmář poseče trávu a udělá kemp,“ popsal Petr Bouchal, který stany staví a také pronajímá. Farmář pak buď sám zajistí zázemí, nebo své louky pronajme.

Do Brna za zábavou a levným pivem

Petr Bouchal jezdí se svým stanovým hotelem hned na několik závodů v Evropě, má proto srovnání. Typický fanoušek Velké ceny Rakouska je podle něj buď Rakušan, nebo Němec a je mu mezi čtyřiceti a padesáti lety. Do Brna pak míří spíš mladší generace.

„Do Brna jezdí více ,párty‘ lidé. Do Spielbergu si to jedou víc užít, jsou více na úrovni. Ví se, že Brno je jednou z nejlevnějších destinací na Moto GP. Do Brna jezdí více mladší generace, protože si tam chtce užít levné pivo a zábavu,“ popsal Petr Bouchal. 

To, že je Brno v celém seriálu Moto GP velmi specifické, si myslí i vydavatel německého motoristického magazínu Hendrik Nöbel. Na Masarykův okruh poprvé vyrazil v roce 1975 a od té doby jezdí pravidelně. V rakouském závodu vidí konkurenci, která Brnu sebrala část diváků. „Dřív to bylo pro Brno lepší, protože Velká cena a fanoušci samozřejmě přináší peníze,“ řekl Nöbel.

V Rakousku mají silného sponzora, peníze neřeší

O problémech s financováním brněnského závodu Hendrik Nöbel dobře ví, nejisté budoucnosti brněnské Velké ceny dokonce věnoval poslední úvodník svého časopisu. Uznává ale, že peníze jsou problém po celém světě.

Rakousko je však v tomto směru výjimkou, finance tam řešit nemusí. Vlastníkem tamního okruhu je totiž spolumajitel firmy na výrobu energy drinků a 51. nejbohatší člověk na světě Dietrich Mateschitz. 

Ze závodu navíc těží celý region. Od té doby, co se ve Spielbergu závody motorek jezdí, stoupl počet turistů v horském regionu dvojnásobně a jezdí na místo opakovaně po celý rok. „Teď nám tu přespí dvě stě padesát tisíc lidí. Než tu byly motocyklové závody, jezdila jich polovina,“ potvrdila výkonná ředitelka Turistického centra regionu Murtal Manuela Machner.

Na druhé straně hranice se však stále potýkají s penězi. Ani týden po konání Velké ceny v Brně totiž ještě není doplacený zalistovací poplatek pro španělského promotéra. Spolek složený z Brna a Jihomoravského kraje zatím čeká na celkové vyúčtování závodu, až pak chce finance poslat.