Rozvoji internetu v malých obcích má letos pomoci miliarda korun. A příští rok další

Události: Rozvoj vysokorychlostního internetu v malých obcích (zdroj: ČT24)

Víc než miliarda korun letos půjde z evropských dotací na rozvoj českého vysokorychlostního internetu. A to do takzvaných bílých oblastí. Tedy míst, kde chybí pevné připojení. Z malých obcí je to většina.

V obci Mcely na Nymbursku bydlí méně než 400 lidí. Pevné připojení k vysokorychlostnímu internetu tady chybí a obec na jeho zavedení peníze nemá. „Momentálně prioritou jsou chodníky, které budeme rekonstruovat a na druhé straně dodělávat nové, protože tam chybí,“ řekl místostarosta obce Luděk Němeček (Mcely mají budoucnost). 

Úplně bez internetu ale místní úřad ani lidé nejsou. Signál do obce putuje vzduchem z Nymburka. „Do obce se šíří signál, dál se rozvádí mezi občany anténou, která je umístěná na střeše obecního úřadu,“ popsal Němeček. 

Přímo na úřadě je tak internet rychlý. Na vyřizování mailů a běžnou agendu stačí. Zato o pár ulic dál, v domech, už je signál slabší. „Kolikrát se ani nejde přihlásit, kolikrát nejde vůbec nic,“ říká zdejší obyvatel Petr Rott. 

Internetová bílá místa
Zdroj: ČT24

Také Jablonná u Příbrami je bez pevného připojení. I sem signál putuje vzduchem. A stejně jako ve Mcelích, ani tady na zavedení nezbývají finance. Prioritou jsou kanalizace a vodovod, které lidem citelně chybí.

Obě obce patří do tzv. bílých míst bez vysokorychlostního internetu. Část z nich by teď z mapy měla zmizet. O víc než miliardovou dotaci na jeho zavedení se přihlásilo 40 subjektů.

„Je to lék proti vylidňování venkova, protože právě vysokorychlostní internet souvisí i s tím, že mohou lidé pracovat z domu,“ řekl předseda Svazu měst a obcí František Lukl. 

„Jsme připraveni tu částku ještě navýšit, protože naší velkou ambicí je, abychom postupně pokryli všechna bílá místa,“ zmínil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). I proto ministerstvo plánuje v příštím roce přidělit další miliardu.