Jako špatná telenovela, hodnotí koaliční krizi šéf lidovců Výborný. Ničí však podle něj politickou kulturu

Marek Výborný v Interview ČT24: Vláda je zodpovědná za své vládnutí Poslanecké sněmovně, nikoli prezidentovi (zdroj: ČT24)

Ostré opoziční kritice čelí kvůli průběhu krize kolem ministra kultury premiér Andrej Babiš (ANO). Jeho odpůrci tvrdí, že ukazuje svoji slabost. Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného měl podat kompetenční žalobu, aby Ústavní soud specifikoval povinnosti prezidenta republiky vůči premiérovi. Šéf opoziční strany však v Interview ČT24 zapochyboval, zda v postupu Babiše nehrají roli jiné jeho zájmy, které souvisí s trestním stíháním.

Koaliční krizi, která vypukla v květnu podáním a následně prezidentovým odmítnutím demise ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a kterou vládní strany spolu s hlavou státu dodnes nedokázaly vyřešit, vnímá Marek Výborný jako „nekonečné divadlo“ nebo „telenovelu velmi chabé úrovně“.

„Bohužel to významným způsobem poškozuje politickou kulturu v České republice. To je to, co mi vadí a co vyčítám jak panu prezidentovi, tak panu premiérovi, tak vládě. Věc měla být vyřešena na konci května,“ soudí předseda KDU-ČSL.

Již bezprostředně poté, co vyšlo najevo, že Andrej Babiš ve středu odjel z jednání s prezidentem v Lánech urychleně, aniž by promluvil k novinářům, jak dříve avizoval, jej Výborný charakterizoval jako slabého premiéra. Na tom trvá.

„Pokud není schopen být vůči prezidentu republiky rovnocenným hráčem, tak se ukazuje, že jeho virtuální představa silného politika, silného premiéra, který svolává – jak říká – lídry zemí V4 esemeskou, který chce lepší Česko – je pryč,“ podotkl Výborný.

Premiér má být nekompromisní, nabádá šéf opoziční strany

Za ilustraci Babišovy údajné slabosti považuje lidovecký předseda právě způsob, kterým premiér urychleně ve středu opustil lánský zámek – aby se záhy ukázalo, že navzdory svým optimistickým očekáváním nedokázal předseda vlády změnit vůbec nic na dosavadních postojích hlavy státu.

„Politik, zvláště když hodinu předtím slíbí vyjádření pro média, si toto nemůže dovolit. Výmluvy čímkoliv nejsou na místě. I když jsou někdy jednání velmi složitá, i když nedospějete k žádnému výsledku, myslím, že komentář je namístě. Ne kvůli novinářům, ale kvůli veřejnosti,“ komentoval Výborný Babišův odjezd.

Míní však, že to, že premiér nepostupuje vůči hlavě státu podobně tvrdě jako svého času například Bohuslav Sobotka (ČSSD), může mít skryté důvody. „Mohou za tím být – a to je spekulace – nějaké jeho další osobní zájmy. Víme, že je možná na cestě žaloba na pana premiéra, je to otázka jeho dotačních problémů. Je otázkou, co v tom může hrát roli. (…) Prezident má různé pravomoci, například zahlazení trestu, abolice a podobně,“ naznačil Výborný.

Předseda strany, která je nyní v opozici, ale v minulém volebním období spolu s ČSSD a ANO vládla, by Babišovi poradil, aby na prezidentovi „požadoval velmi nekompromisně dodržovat ústavu včetně ústavních zvyklostí“. Připomněl, že prezidentův postup rozporují ústavní právníci, kriticky se k němu vyjádřil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

A právě na Ústavní soud by se měl premiér obrátit s kompetenční žalobou, pokud by měl pocit, že prezident dělá něco jiného, než by měl.

„To není žaloba na Miloše Zemana, to je něco jiného než schvalovali senátoři. Je to žaloba, která má do budoucna vyjasnit, jak se má chovat premiér, jak se má chovat prezident republiky v případě článku 74 Ústavy České republiky,“ zdůraznil Marek Výborný.

Spolupráce po volbách nebo i před nimi?

Lidovci by podle svého předsedy byli ochotni připojit se k případnému návrhu na rozpuštění sněmovny, není však zcela zřejmé, zda by potom šli do předčasných voleb samostatně. Zatím vyjednávají o spolupráci v krajských volbách, které proběhnou příští rok na podzim.

„Jednáme na různých platformách. V Pardubickém kraji máme podepsány předběžné dohody o pokračování spolupráce s Evropskými demokraty, nestraníky. V jiných krajích budeme spolupracovat se STAN, s TOP 09, jinde to bude například i se Zelenými nebo ODS,“ avizoval.

Již od jara pak podle něj probíhají i jednání o možné užší spolupráci opozičních parlamentních stran. „V zásadních věcech – neříkám, že ve stu procent – se shodujeme. KDU-ČSL vůli zasednout a jednat o možné spolupráci projevila už po našem sjezdu na jaře. (…) Je naše zodpovědnost, abychom dokázali veřejnosti, že se politici mají spojovat,“ uvedl Marek Výborný.