Vzhůru k pětatřicítce. Teploty rychle porostou, větší ochlazení přijde až v příštím týdnu

Meteorologická výstraha na vysoké teploty zahájila období, kdy budou teplotní maxima pravidelně stoupat nad 30 stupňů. Od středy může být i 35 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav prozatím vydal výstrahu pro Čechy a jihozápad Moravy, platí do odvolání.

Od úterních 13 hodin platí výstraha na vysoké teploty pro Plzeňský, Ústecký kraj a Prahu, severní část Středočeského kraje, západ Královéhradeckého a Pardubického kraje a také pro jihozápad Jihomoravského kraje. Výstraha znamená, že nejvyšší denní teploty překročí 31 stupňů Celsia. Od středečního odpoledne se výstraha rozšíří na celé Čechy i celý Kraj Vysočina a zbytek území Jihomoravského kraje.

V dalších dnech budou teploty ještě stoupat, od středy by mohly dosahovat 34 i 35 stupňů. Vedra zřejmě vyvrcholí o víkendu, kdy by je mohly zmírnit bouřky. Ty však nebudou příliš siné, zřejmě nezasáhnou celé území Česka a ochlazení, které přinesou, srazí teploty jen zhruba ke třicítce.

„Slunečné, teplé, horké počasí by mělo vydržet do poloviny příštího týdne – do čtvrtka, pátku, což je hranice, kam model ještě rozumně vidí. Co bude dál? Pravděpodobně studená fronta a s ní přechodné ochlazení,“ ohlásil delší výhled meteorolog Michal Žák.

Počasí 24.–30. 7.
Zdroj: ČT24

Během horkých dnů doporučují meteorologové omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách, více pít neslazené nealkoholické nápoje a kvůli vysokým hodnotám ultrafialového záření také omezit kolem poledne pobyt na přímém slunci. Na přímém slunci a už vůbec ne v zavřených autech by potom neměly zůstávat děti nebo zvířata.