Divocí koně z Anglie jsou v Česku jako doma. Už jich je přes sto

Více než sto divokých exmoorských koní žije v pěti rezervacích v Česku, kam přivezli ochranáři první zvířata v roce 2015. Výsledkem posledního sčítání se pochlubila organizace Česká krajina, která zajistila dovoz divokých koní a stará se o jejich chov v Česku.

Divocí koně z anglického Exmooru žijí v Čechách u Milovic, na Moravě v národním parku Podyjí a menší skupiny i na Plachtě v Hradci Králové, Josefovských loukách u Jaroměře a v Dobřanech u Plzně. Celkem jich nyní je 111.

„Divocí koně se v Česku velmi dobře množí. Je vidět, že zde našli výborné podmínky k životu,“ řekl ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

K překročení stovky kusů stačilo exmoorským koním pět jar – první přivezli ochránci přírody do milovické rezervace v lednu 2015. Během léta počet koní nejspíše ještě mírně vzroste. „Na milovické pastvině zůstává poslední březí klisna, která pravidelně rodí v pozdějším termínu,“ poznamenala Kateřina Šandlová z Jihočeské univerzity, která se zabývá výzkumem etologie koní ve stádech a prováděla sčítání hříbat.

Zachránit zdejší step

Divocí koně mají v Česku pomoci se záchranou stepních a mokřadních rezervací, které předtím zarůstaly agresivními druhy trav a křovin. Zároveň Česká krajina doufá, že pomohou k zachování celosvětové populace divokých koní z Exmooru. „S českou populací exmoorů se mezinárodně počítá,“ ujistil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

Důležité podle něj je i to, že českou populaci založilo 40 vzájemně nepříbuzných koní. „Vzhledem k tomu, že druhou světovou válku přežilo pouhých pětačtyřicet exmoorských koní, jde o skutečně vysoké číslo. Tak vysoký podíl zakladatelů patrně nemá žádná jiná populace,“ podotkl biolog.

Do Česka by se navíc v budoucnu mohla z Anglie stěhovat ještě další zvířata. Stále totiž chybějí zástupci některé vzácné linie divokých koní z odlehlých oblastí Exmooru. Ti by měli pomoci k dosažení ještě větší genetické pestrosti.