Většina zabavených padělků z tržnic končí ve spalovnách. Na charitu šlo loni jenom šest procent

Události ČT: Co se děje se zabavenými padělky (zdroj: ČT24)

Celkem pět tisíc padělků za 18,5 milionu korun zabavila minulý týden Česká obchodní inspekce (ČOI) v tržnici Hatě na Znojemsku. Zboží, které inspektoři v pytlích odvezli, musejí zaevidovat a roztřídit. Většina padělků ale obecně skončí ve spalovně. Na dobročinné účely bývá vyčleněna jen malá část.

Objevem tajného skladu na Hatích s obrovským množstvím padělků to minulý týden pro inspektory České obchodní inspekce teprve začalo. Pytlováním zboží přímo v asijské tržnici strávili několik hodin. V následujících dnech budou provádět evidenci a třídit. Padělané zboží zaplnilo sklad, chodbu i zasedací místnost inspekce.

„Každý padělek se musí nafotit, zdokumentovat a vydat k němu interní posudek, že se skutečně jedná o padělek,“ vysvětlil ředitel ČOI Brno Karel Havlíček.

Logo často odstranit nejde

Kromě evidence je důležité také rozhodnout, jestli padělek po zákonné lhůtě zlikvidují, nebo nabídnou k dalšímu využití. Poměrně důležité při tom je, jestli jde odstranit falešné logo. Třeba potisky na tričkách jsou spíš problematické. 

Do spalovny tak loni putovalo čtyřiadevadesát procent všech padělků, na dobročinné účely bylo vyčleněno asi jen šest procent zboží.

Kam putovalo zabavené zboží v roce 2018
Zdroj: ČT24

Oblečení by využily dětské domovy nebo hasiči

V Dětském domově Dagmar utratí za oblečení na jedno dítě tisíce korun. Se zajištěním oblečení také pomáhají dárci. O zabavené zboží z tržnice by zájem měli, odstraňování značek je ale velký problém. Obzvlášť pokud po značkách zůstanou viditelné škody.

„Dětem by to vadilo, protože by bylo vidět, že jsou z dětského domova, že mají mikinu s odstřiženým logem,“ řekl ředitel Dětského domova Dagmar Daniel Kusý. V domově mají ale zaměstnanou švadlenu, která by se mohla pokusit nášivky odstranit šetrně.

Zájem o zabavené zboží by měli i hasiči. „Ponožky, boty, oblečení dáváte lidem, když třeba vyhoří, kteří přijdou o všechno,“ vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Na odstranění značek už jsou hasiči předběžně domluveni s věznicí, kde by se o to postarali sami vězni.